Firmu, která postaví nový komplex v areálu příspěvkové organizace Domov Raspenava, hledá Liberecký kraj. V objektu tvořeném několika pavilony najdou zdravotně postižení ubytování, nebude chybět ani jídelna a společenské prostory. Předpokládaná hodnota veřejné zakázky činí 75.387.158,76 korun včetně DPH. Z toho 50.990.145,28 korun představuje evropská dotace v rámci Integrovaného regionálního operačního programu a 2.999.420,31 korun státní příspěvek. Zbytek peněz poskytne kraj.

„Jsem rád, že jsme v krajském rozpočtu dokázali i v současné napjaté situaci zajistit prostředky pro výstavbu nových prostor, které postižení v Raspenavě potřebují k tomu, aby se jim dobře žilo. Moderní bezbariérové budovy budou vyhovovat požadavkům současné doby,“ uvedl Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Ve čtyřech jednopodlažních pavilonech propojených centrální chodbou budou postižení ve skupinách bydlet, jeden pavilon poslouží jako kuchyně a stravovna a v dalším bude provozní zázemí a společenské prostory. Na východní straně bude umístěn vstup a vjezd do areálu, zatímco jižní plocha je navržena jako zahrada. 

Pokud vše půjde podle plánu, měla by výstavba začít v květnu 2021 a skončit v červnu 2023. Vybudování nového objektu v Raspenavě je dalším pokračováním projektu transformace sociálních služeb. Díky němu vznikají moderní, malá zařízení komunitního typu, která pomáhají postiženým lidem co nejvíc se přiblížit normálnímu životu, jaký vedou zdraví lidé. „Největší přínos transformace je v tom, že sociální zařízení a životy jejich klientů povznáší na úroveň, která odpovídá jedenadvacátému století,“ dodal Pavel Svoboda, náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí.

Do procesu transformace v rámci projektu Ministerstva práce a sociálních věcí jako první vstoupily dvě krajské příspěvkové organizace pečující o postižené: Domov Sluneční dvůr a někdejší Domov pro osoby se zdravotním postižením Mařenice, dnes pod názvem Ostara.

Nejnověji pokračuje transformace sociálních služeb v Domově Sluneční dvůr. Na jeho pozemcích zahájil v srpnu provoz dům se dvěma byty pro 12 lidí v Sosnové a v září dům pro 6 osob na Ladech v České Lípě. Na podzim 2021 se plánuje dokončení výstavby dalšího domu v Jestřebí.

Domov Raspenava poskytuje péči 20 lidem ve věku od 3 do 26 let  s mentálním postižením, s poruchou autistického spektra a s kombinovaným  postižením.

„Projektový záměr jsme schválili již v červnu roku 2016. Jsem rád, že na něj konečně můžeme využít evropských dotací a brzy začneme stavět,“ dodal hejtman Martin Půta. 

Mgr. Filip Trdla
filip.trdla@kraj-lbc.cz
485226307
770134419

Zdroj: Liberecký kraj

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest