Vzduch se již začíná ochlazovat a za okny poletuje barevné listí: jasná známka toho, že přišel podzim. Studené dny však neznamenají to, že čas výletů končí. Naopak, pořád je co objevovat. Ať už v Máchově kraji, uprostřed Českého ráje nebo v Jizerských horách.

„Tato mimořádná a pro společenský život nepříznivá doba naopak přeje rodinnému životu a společně strávenému času. Vyjít si s rodinou na výlet je možné v každé části našeho kraje. Máme tu spoustu krásných míst,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Máchův kraj skrývá mnohé krásy a Skalní stezka reliéfů u obce Brniště zajisté patří mezi neobjevené skvosty. Ve skalách se nalézají schované sochy a reliéfy. Jsou mezi nimi kupříkladu jelen svatého Huberta, obří hlava, reliéf anděla i nahé dívky, mořská ryba a mnohé další. Na stezce je k vidění i land-artová tvorba, jako třeba vstupní brána z větví a další instalace s přírodninami. Procházka po krásách skalních reliéfů zabere zhruba hodinu a půl a stezka je dohromady dlouhá přibližně 1,5 kilometru. Po cestě si ještě lze udělat krátkou odbočku k amfiteátru Zátiší nebo Bylinkové zahradě. 

V Českém ráji se nabízí k výletu vrch Zebín u města Jičína. Kopec leží zhruba 2 kilometry od města a díky svému postavení je dominantou celé jičínské kotliny. Je zde kostel ze 14. století a za ním na svahu je dřevěná zvonice; na vrcholu se pak nachází barokní kaplička sv. Maří Magdalény. Na Zebín se lze dostat pěšky po značených turistických stezkách z Jičína.

Kam do Jizerských hor? Třeba na Naučnou stezku Oldřichovské bučiny, která nejen poučí, ale také okouzlí a pobaví. Během putování je dobré zastavit se u skalního útvaru Gorila nebo Skalního hradu, odkud je úžasný výhled do krajiny. Putování začíná na vlakovém nádraží v Oldřichově Hájích a trasa měří 6,5 kilometru. 

V Lužických horách lze doporučit výpravu na nejvyšší bod tohoto pohoří – vrch Luž, kde je i nově postavená rozhledna. Otevírá se odsud fascinující daleký výhled, který je pouze na jihovýchodní straně směrem k Ještědu zakrytý vzrostlými stromy. Cesta není dlouhá, pouze kilometr a půl od Chaty Luž, kde lze zaparkovat auto. Vede však do kopce.

Krkonoše lákají také na rozhlednu, tentokrát jde o vyhlídku Přední Žalý. Vydat se lze po cestě Hravé naučné Sojčí stezky. Trasa měří přibližně 3 kilometry a jednotlivá zastavení stezky nabízí mnohá vyžití – hlavně pro děti, které jistě ocení prolézačky. 

Jan Mikulička
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
485226324

Zdroj: Liberecký kraj

 
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest