Od května do září 2020 zjišťovali pracovníci místních sociálních organizací a ÚP, zda by obyvatelé Frýdlantska využili tzv. stacionář – tedy denní centrum (ve všední dny) pro seniory a osoby se zdravotním handicapem. Ptali jsme se cíleně osob pečujících o své příbuzné i samotných seniorů a osob vyžadujících péči. 

Ankety se zúčastnilo 113 osob z Frýdlantska (nejčastěji byl zastoupen Frýdlant), z nichž drtivá většina by využila více nabízených služeb (79%). Podívejte se, o které služby stacionáře by byl největší zájem.

Z odpovědí je zřejmé, že bez svozové služby by stacionář pro většinu klientů neměl význam: více jak 66 % dotazovaných uvedlo, že svoz potřebuje.

Vzhledem k finanční náročnosti provozu stacionáře nás zajímalo, zda by bylo klienti a jejich rodiny ochotny za službu platit a kolik. Rodiny a klienti jsou z většiny ochotní na službu přispívat finančně, nejčastěji do 500 Kč měsíčně.

V anketě jsme se také chtěli dozvědět, kdo by službu nejčastěji využíval. Z odpovědí vyplývá, že by to byla z 65 % žena a klienti by byli nejčastěji ve věku 65+. 

Jak je vidět, denní stacionář vnímají obyvatelé Frýdlantska jako potřebný a není jich málo. Nyní můžeme začít připravovat postupné kroky k tomu, aby mohla být služba zahájena během 3 let.

Anketa vznikla v rámci procesu komunitního plánování sociálních služeb na Frýdlantsku. Děkujeme za spolupráci místním sociálním službám, především pak DOMOVU U SPASITELE, pečovatelským službám a pracovnicím KOP Frýdlant Úřadu práce.

10/2020

Mgr. Lenka Porubská, koordinátor plánování sociálních služeb, Mikroregion Frýdlantsko

                                 

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest