Kde najdou děti, které se cítí ohrožené, pomoc? Jak se mají chovat, když cítí úzkost nebo strach, třeba i z koronaviru? Rady přináší nový informační leták Ministerstva práce a sociálních věcí. Více na www.pravonadetstvi.cz.

leták ohrožené děti, obrázek se otevře v novém okně

Kdo mi pomůže?

Co dělat, když potřebuji pomoc v době karantény…

Některé děti se doma nemají zrovna dobře a potřebují ochránit třeba před násilím, před tím, že jsou samy nebo mají jiné starosti. A teď ještě k tomu strach z koronaviru…

NEZAPOMEŇ, ŽE POMOC TADY POŘÁD JE: i když může být omezená, ale všechny důležité služby fungují: poradny, linky důvěry, nízkoprahové kluby (některé jsou online) a sociální pracovnice také. Možná se s nimi nebudeš chvíli moct potkat osobně, ale můžeš volat, psát, chatovat, vést videohovory a tak dál.

SVĚŘ SE: Máš z něčeho strach, trápí tě něco?

Je normální, když máš obavy (i dospělí je můžou mít). Řekni o nich blízké osobě, které důvěřuješ, třeba svým kamarádům nebo učiteli. Mluvte o nich spolu, nebo jim to nakresli. Podpoří tě.

„SOCIÁLKA“: Když si nevíš rady a něco tě trápí, můžeš se obrátit na sociální pracovnici či pracovníka z orgánu sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD). Můžeš je kontaktovat telefonicky i e-mailem. Kontakty najdeš na webu městského nebo obecního úřadu ve městě, kde bydlíš.

DALŠÍ POMOC: Existují i další možnosti, kam se můžeš obrátit o pomoc či kde si můžeš popovídat i anonymně (tedy bez toho, abys řekl/a své jméno) – můžeš např. kontaktovat pracovníky Jdidoklubu na online chatu, nebo se můžeš obrátit na nonstop Linku bezpečí, která je zdarma (volat lze kdykoliv), tel.: 116 111, či nonstop linku Dětského krizového centra, tel.: 241 484 149, 777 715 215. Kontaktovat je můžeš i na chatu či skypu. Tito pracovníci se zaměřují na podporu dětí a dospívajících, kteří to potřebují. Využít můžeš i další linky důvěry.

MAPA OHROŽENÉ DÍTĚ: Řadu kontaktů v blízkosti tvého bydliště můžeš najít na mapě, kterou vytvořila organizace Dům tří přání. Najdeš zde zejména pomoc při problémech v rodině či ve škole, psychologickou pomoc a další.

Víš, že OMBUDSMAN pomáhá i dětem? Na ombudsmana, neboli veřejného ochránce práv, se může obrátit každý člověk, který má potíže. Pomáhá i dětem a mladým lidem v nesnázích a zabývá se právy dětí. Informace o tom, jak ho kontaktovat a jaké situace řeší, najdeš na webu.

ZABAV SE: Už ti z toho trochu „hrabe“? Nezapomeň dělat věci, u kterých si můžeš vyčistit hlavu, hýbej se, sportuj, maluj, čti si nebo něco tvoř. Karanténa může být i výzvou.

NEZAPOMEŇ:

Je důležité CHRÁNIT SE: Víš, jak můžeš chránit sebe a své blízké (kamarády a další osoby)? Informace najdeš např. tady – Ahoj, já jsem KORONA.

Opatření či omezení (např. to, že nesmíme jít za kamarády, do školy, do ZOO či do kina) jednou skončí. A všichni doufáme, že to bude brzy! www.pravonadetstvi.cz

Místní organizace a lidé, kteří mohou pomoci, když se cítíš bídně nebo potřebuješ pomoci:

Středisko výchovné péče Frýdlant: 777 545 628 (Marta Vaňková, www.svp.cz)

Nízkoprahové zařízení Cajk: 603 291 933 (Lenka Kučerová)

Sociální odbor (sociálka): 488 886 703 (Martina Cerhová)

Psycholog Milan Kohout v poradním a setkávacím centru: 702 174 271

Leták s přehledným seznamem místních organizací najdete ikona souboruzde.

 
 
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest