Shánění stád skotu s pomocí kovbojů a jejich koní není v tomto koutu Libereckého kraje žádnou novinkou. Tato práce je zde vykonávána již od roku 2009 na Farmách Frýdlant a.s. a později této služby začali využívat i další farmáři nejen ve frýdlantském výběžku.

Farmáři potřebují svá stáda přemístit z pastevních areálů do zimovišť, kde jejich zvířata tráví zimní období a je jim tam poskytnuta patřičná péče, kterou zima vyžaduje. V zimovištích, která jsou vybavena potřebnou technologií také probíhají různé preventivní úkony spojené s chovem skotu.

S pomocí koní a party zkušených kovbojů je pro kravičky, které třičtvrtě roku volně žijí svobodným životem na rozsáhlých pastvinách tato manipulace méně stresující a přirozenější. Také pro farmáře je takto odvedená práce úlevou, kdy nemusí svá stáda pronásledovat automobily, traktory, nebo třeba pěšky, což je zpravidla zdlouhavější a nejednou se dokonce ani nepodaří volně žijící stádo „přemluvit“ ke spolupráci.

Není to práce úplně snadná a určitě ne pro každého, ale i při ní se najde chvilka, kterou kovbojové využijí k tomu, aby si trochu zaskotačili s lasem nebo s bičem, anebo si třeba rozdělali oheň, opekli kus špeku a probrali taktiku na příští stádo.  

Marek Kratochvíl
Starosta obce Dolní Řasnice

Pro organizátory akce nafotil Petr Bíma, www.freedlantsko.eu, www.reklama-frydlant.cz, www.petr-bima.cz

 

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest