Také ve Frýdlantu se vládní opatření zavedená k zamezení šíření nového typu koronaviru podepsala na adventním programu. Zrušeno je tradiční rozsvěcení vánočního stromu na náměstí, které se mělo uskutečnit první adventní neděli, tedy už tuto neděli 29. listopadu 2020. Strom sice na náměstí je, je také nazdobený, ale rozsvícení proběhne bez účasti veřejnosti.

Nebudou ani Krampus čerti

„Frýdlantští se také budou muset obejít v čase adventu bez oblíbených Krampus čertů, kteří měli na náměstí vyběhnout spolu s Mikulášem a anděly 5. prosince 2020,“ říká vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu Iva Beranová. Ve Frýdlantě pak s ohledem na vládní opatření neproběhnou ani divadelní představení či předvánoční a vánoční koncerty a uzavřen je i frýdlantský Betlém.

Výstava betlémů a betlémské světlo

Přesto chce Frýdlant vánoční atmosféru ve městě navodit alespoň způsoby, které vládní opatření umožňují. „Lidé si pořád mohou udělat individuální procházku k nazdobenému vánočnímu stromu na náměstí, přístupný pro ně bude z parkoviště za radnicí každý všední den i dřevěný vyřezávaný betlém na nádvoří radnice,“ vysvětluje Iva Beranová. A přidává i letošní novinky. „Po celý prosinec budou v oknech městského muzea Špitálku k vidění různé betlémy. Budou nainstalované a nasvícené tak, aby potěšily oko každého, kdo si je chce prohlédnout. Bez ohledu na to, jestli budeme moci do Vánoc Špitálek otevřít, či nikoli. Lidé si je prostě mohou prohlédnout zvenčí z chodníku a to v kteroukoli denní i noční hodinu,“ prozrazuje vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu. A těsně před Vánoci pak město Frýdlant umožní lidem přijít si do prostor radnice pro tradiční Betlémské světlo. „Betlémské světlo je symbolem Vánoc a tradičně ho vlakem přivážejí skauti. My od nich světlo přineseme až do prostor radnice a lidé si budou moci s vlastními lucerničkami pro světlo z Betléma přijít v sobotu a v neděli 19. a 20. prosince 2020. Najdou ho ve výstavní síni na nádvoří radnice vždy mezi 10.00 hodinou dopolední a 16.00 hodinou odpolední,“ dodává Iva Beranová.

betlém okno, obrázek se otevře v novém okně

Frýdlant také připravuje svou variantu adventního kalendáře, kterou ale představí až poslední listopadový den.

 

Zdroj: www.mesto-frydlant.cz

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest