Česká republika opakovaně žádá, aby Polsko nepokračovalo v další těžební činnosti v dolu Turów, dokud nebude zajištěno a prokázáno, že tato činnost probíhá v souladu s požadavky unijní legislativy a v důsledku těžební činnosti nedochází ke zhoršování životního prostředí, zejména pokud jde o hladinu podzemních vod na území ČR. Spor o přeshraniční vliv těžby na dole Turów a zvažování žaloby na Polsko před čtrnácti dny vyústil v jednání obou států před Evropskou komisí. V pátek 27. listopadu na něj navázala bilaterální on-line debata.

K požadavkům české strany se za hojné účasti zástupců rezortu životního prostředí, včetně náměstka ministra životního prostředí Vladislava Smrže, náměstka ministra zahraničních věcí Martina Smolka a hejtmana Libereckého kraje Martina Půty a samozřejmě za široké účasti polské strany včetně zástupců polského ministerstva klimatu a životního prostředí i zástupců investorské skupiny PGE, která důl i elektrárnu Turów vlastní.

„Hájíme a i nadále budeme hájit všemi prostředky zájmy našich občanů. Dnes jsme to znovu zopakovali polským partnerům při našem jednání. Polská strana přislíbila konkrétní reakce na naše požadavky, včetně termínů, a to již v průběhu příštího týdne. Na jejich základě se rozhodneme, jak bude pokračovat naše vzájemná komunikace dál,“ vysvětlil náměstek ministra životního prostředí Smrž.

„Porušení unijního práva ze strany Polska je v řadě ohledů podle nás zřejmé. Pokud se nedohodneme na mimosoudním řešení, bude nás muset rozsoudit Soudní dvůr EU,” doplnil náměstek ministra zahraničí a zmocněnec ČR pro jednání u Soudního dvora EU Martin Smolek.

Mezi zásadní body, které Česká republika po Polsku požaduje, pokud bude těžební činnost v dole Turów pokračovat, je příslib hrazení veškerých dalších nákladů, které jí v souvislosti s touto činností vzniknou. Je zcela zásadní, aby Polsko převzalo zodpovědnost za kompenzaci pravděpodobné újmy, která by pokračováním těžby ČR vznikla.

„Cítím velkou zodpovědnost vůči obavám české veřejnosti. Otázky dostupnosti pitné vody a příznivého životního prostředí považuji za absolutní prioritu pro náš region. Budu tedy očekávat přislíbenou polskou reakci, neboť  pro Českou republiku a pro náš kraj jsou přátelské česko-polské vztahy důležité. V jejich rámci proto vítám dnešní vyjádření polské strany, která přislíbila vybudovat protiprachový a protihlukový ochranný val,” doplňuje hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

 

Zdroj: www.kraj-lbc.cz

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest