Výstavu betlémů, která si poradila s vládními opatřeními a zavřenými kulturními zařízeními, připravilo v muzeu Špitálek na celý advent Město Frýdlant. Vystavuje různé druhy betlémů, které ale instalovalo do oken v přízemí objektu, nasvítilo je a lidé si tak mohou betlémy prohlédnout kdykoli chtějí zvenčí, přímo z ulice.

„Po celý prosinec jsou v oknech městského muzea Špitálku k vidění různé betlémy. Jsou nainstalované a nasvícené tak, aby potěšily oko každého, kdo si je chce prohlédnout. Bez ohledu na to, jestli budeme moci do Vánoc Špitálek otevřít, či nikoli. Lidé si je prostě mohou prohlédnout zvenčí z chodníku a to v kteroukoli denní i noční hodinu,“ prozrazuje vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu Iva Beranová. Ke Špitálku je přitom navede už z dálky žlutě zářící Hernhutská hvězda, která je zavěšená ve věžičce muzea.

Frýdlant se snaží navodit vánoční atmosféru ve městě i přes vládní opatření, která uzavřela kulturní zařízení a zakázala shlukování lidí. Kromě výstavy betlémů ve Špitálku připravilo na dobu adventu ještě obří adventní kalendář na náměstí radnice, nechalo vánočně nazdobit město a těsně před Vánoci pak umožní lidem přijít si do prostor radnice pro tradiční Betlémské světlo. „Betlémské světlo je symbolem Vánoc a tradičně ho vlakem přivážejí skauti. My od nich světlo přineseme až do prostor radnice a lidé si budou moci s vlastními lucerničkami pro světlo z Betléma přijít v sobotu a v neděli 19. a 20. prosince 2020. Najdou ho ve výstavní síni na nádvoří radnice vždy mezi 10.00 hodinou dopolední a 16.00 hodinou odpolední,“ uzavírá Iva Beranová.

 

betlém okno, obrázek se otevře v novém okně
 
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest