Díky rozvolňování vládních opatření se veřejnosti znovu otevírá Simonův Betlém v Zahradní ulici ve Frýdlantu. Nádherný mechanický betlém, na kterém jeho autor Gustav Simon pracoval celý život, je v současné době přístupný vždy o víkendu, v sobotu i neděli od 10.00 do 12.00 hodin a od 14.00 do 17.00 hodin. Žádáme návštěvníky, aby dodržovali pokyny provozovatelů a aktuální vládní nařízení týkající se pandemie koronaviru.

Mechanický betlém najdete v podstávkovém domě jen kousek od náměstí, za parkovištěm v Zahradní ulici. Jeho autor, rolník Gustav Simon, se stavbě betlému věnoval po celý svůj život, zpřístupňoval jej po částech nejprve ve vlastním domě, později v domě zakoupeném přímo pro účel výstavby jeho rozsáhlejší (dnešní) podoby.

Zpočátku byly postavy nepohyblivé, teprve v průběhu let pan Simon vestavěl mechanismus založený na principu hodinového stroje, který je umístěn pod jesličkami a jednotlivým postavám dává pohyb. Celá betlémská scéna je zasazena do místní pahorkaté krajiny Jizerských hor. Betlém o rozměru 4,3 x 2 m má téměř 330 objektů (osoby, zvířata, stromy, příbytky…).

V letech 2009–2012 proběhla kompletní rekonstrukce podstávkového domu, v němž je betlém umístěn a taktéž restaurování jesliček samotných.  

Více informací najdete zde.

 

Zdroj: www.mesto-frydlant.cz

Hejnicman a Hejnicfilm 2024

Hejnicman a Hejnicfilm 2024

Zapsaný spolek Jizerské aktivity Liberec a město Hejnice pořádají 12. ročník HEJNICMAN 2024závod pro drsné ženy a muže 4. ročník HEJNICFILM 2024přehlídka outdoorových filmů Libereckého kraje sobota 19. října 2024, Hejnice (náměstí, kino) HEJNICMAN 2024 12. ročník...

číst více
Letošní Kunratická stopa se těšila velkému zájmu

Letošní Kunratická stopa se těšila velkému zájmu

Kunratickou stopu si letos nenechaly ujít dvě stovky nadšených účastníků. Na fáborky vyznačenou trasu se dopoledne vydalo celkem 103 dětí v doprovodu 96 dospěláků. Během pěti kilometrového pochodu návštěvníci postupně plnili nejrůznější úkoly na celkem 10 kontrolách....

číst více

Pin It on Pinterest