Díky rozvolňování vládních opatření se veřejnosti znovu otevírá Simonův Betlém v Zahradní ulici ve Frýdlantu. Nádherný mechanický betlém, na kterém jeho autor Gustav Simon pracoval celý život, je v současné době přístupný vždy o víkendu, v sobotu i neděli od 10.00 do 12.00 hodin a od 14.00 do 17.00 hodin. Žádáme návštěvníky, aby dodržovali pokyny provozovatelů a aktuální vládní nařízení týkající se pandemie koronaviru.

Mechanický betlém najdete v podstávkovém domě jen kousek od náměstí, za parkovištěm v Zahradní ulici. Jeho autor, rolník Gustav Simon, se stavbě betlému věnoval po celý svůj život, zpřístupňoval jej po částech nejprve ve vlastním domě, později v domě zakoupeném přímo pro účel výstavby jeho rozsáhlejší (dnešní) podoby.

Zpočátku byly postavy nepohyblivé, teprve v průběhu let pan Simon vestavěl mechanismus založený na principu hodinového stroje, který je umístěn pod jesličkami a jednotlivým postavám dává pohyb. Celá betlémská scéna je zasazena do místní pahorkaté krajiny Jizerských hor. Betlém o rozměru 4,3 x 2 m má téměř 330 objektů (osoby, zvířata, stromy, příbytky…).

V letech 2009–2012 proběhla kompletní rekonstrukce podstávkového domu, v němž je betlém umístěn a taktéž restaurování jesliček samotných.  

Více informací najdete zde.

 

Zdroj: www.mesto-frydlant.cz

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Začátkem července začnou probíhat zemní práce na odstavné a parkovací ploše ze zasakovacích dílců v okolí stávajícího altánu na návsi ve Višňové. Stavebními úpravami vznikne 10 parkovacích míst pro automobily s umístěním nabíjecí stanice pro elektromobily a další...

číst více
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest