Nové chodníky a také dva přechody pro chodce má nově ve své spodní části Žitavská ulice ve Frýdlantu. Vznikly tam díky projektu „Chodník podél ul. Žitavská, úsek Větrná – autobusová zastávka Tiba, Frýdlant“, který byl z velké části hrazen dotací Státního fondu dopravní infrastruktury. Celkové náklady na realizaci stavby byly zhruba 1 milion a 700 tisíc korun, dotace SFDI činila 1 milion a 300 tisíc korun.

„V ulici Žitavská se částečně budovaly chodníky nové a částečně byly opraveny ty, které už v této ulici byly a to v úseku od ulice Tovární (odbočka k bývalé Tibě) po křížení s železniční tratí po levé straně ulice a v úseku od ulice Tovární po odbočku do ulice Úzká po pravé straně ve směru na Liberec. Došlo také k vybudování dvou nových přechodů pro chodce a výměně svítidel podél komunikace na stávajících stožárech,“ říká Dana Kiliánová, pověřená vedením investičního oddělení Městského úřadu Frýdlant. Jeden přechod pro chodce je nově u kostela ve spodní části ulice, druhý je pak před odbočkou do ulice Úzké ve směru od Frýdlantu. „V Žitavské ulici v minulosti přechod pro chodce ve spodní části u kostela byl, po rekonstrukci, která probíhala v letech 2014 a 2015 ale zmizel, protože neodpovídal příslušným normám. To se nám ale nelíbilo a tak jsme se celá ta léta snažili o to, aby se sem mohl přechod pro chodce vrátit. A díky tomuto projektu se to podařilo,“ říká místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka. Přechody pro chodce zajistí pěším větší bezpečnost. „Především přechod pro chodce u kostela je pro pěší zásadní. Umožní totiž lidem dostat se na levou stranu (ve směru od Liberce) silnice I/13 a pak jít přímo do centra města přes most v ulici Míru. Vyhnou se tak frekventované křižovatce čtyř ulic,“ dodává místostarosta Frýdlantu.

Chodníky v ulici Žitavská jsou od vozovky odděleny betonovou obrubou a je v nich řešeno i napojení přilehlých vjezdů do objektů na komunikaci. Přechody jsou označeny vodorovným i svislým dopravním značením. Projekt chodníků v dolní části Žitavské ulice navázal na projekt, který v předchozích letech řešil chodníky v horní části této ulice až po kruhový objezd.

Práce na projektu „Chodník podél ul. Žitavská, úsek Větrná – autobusová zastávka Tiba, Frýdlant“ začaly v srpnu tohoto roku, dokončeny byly k poslednímu listopadu. 

logo sfdi
 
Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Začátkem července začnou probíhat zemní práce na odstavné a parkovací ploše ze zasakovacích dílců v okolí stávajícího altánu na návsi ve Višňové. Stavebními úpravami vznikne 10 parkovacích míst pro automobily s umístěním nabíjecí stanice pro elektromobily a další...

číst více
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest