V obřadní síni radnice ve Frýdlantu probíhají od konce ledna odborné restaurátorské práce na obnově historického kazetového stropu. Navazují na loňskou první etapu obnovy tohoto stropu, která probíhala z prostoru půdy a měla za cíl strop opravit a zabezpečit. Letošní etapa se pak zaměřuje na pohledovou stranu stropu. Celkem přijdou práce odborníků na 768.865,81 korun bez DPH. Podstatná část nákladů, konkrétně 625 tisíc korun, ale bude pokryta z dotace Ministerstva kultury, Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. Zbylá částka bude uhrazena z rozpočtu města.
 
Restaurátorských prací se v této druhé etapě obnovy kazetového stropu obřadní síně ujala firma Koušek restaurování.
 
„Z celé plochy kazetového stropu padaly ze spár drobné prašné částice a kamínky, je proto nezbytné spáry kompletně po celé ploše kazetového stropu doplnit a vyspravit,“ říká referentka investičního oddělení Městského úřadu Frýdlant Lenka Vebrová. Následovat bude vytmelení oděrků a trhlin celého podhledu a přebroušení všech opravovaných partií. „Dále bude povrch celého stropu sjednocen domořením do stejného odstínu a speciální technikou bude také obnoveno zlacení na sloupech a kazetách stropu. Práce pak budou zakončeny nanesením dvojnásobného systému povrchové úpravy,“ doplňuje Mgr. Zuzana Černá ze státní památkové péče.
 
Obnovou projde celý strop až k ozdobné římse balkonových sloupů.
 
Práce na druhé etapě restaurování kazetového stropu začaly v obřadní síni radnice 25. ledna 2021. Skončit mají 31. března 2021.
 

Obnova stropu obřadní síň

strop obřadní síň 1

strop obřadní síň 3

2021 02 04 Restaurátorské práce na stropu obřadní síně radnice   prach je všude

 

Zdroj: www.mesto-frydlant.cz

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest