Dvě ženy – podnikatelky v oblasti zemědělství a potravinářství z Frýdlantska se v roce 2020 probojovaly do finále soutěže EWA, vyhlašované evropskou iniciativou na podporu inovací v potravinářství. A jedna z nich dokonce zvítězila!

Lamya Zítková v Jindřichovicích pod Smrkem založila a vede Květinovou farmu Pod Smrkem. V podhůří Jizerských hor pěstuje květiny a váže z nich krásné kytice. Taková kytice nejen nádherně voní, ale navíc si můžete být jistí, že neškodila ani půdě ani lidem, kteří ji vypěstovali. Lamya hospodaří s důrazem na kvalitu půdy, na přírodní procesy a bez použití chemie. A vede nás ke znovuobjevení přírodních zákonitostí a ročního cyklu: květina, která kvete od jara do podzimu, vás i ve váze potěší právě po tuto dobu.

Jako máma dvou malých dětí a farmářka na plný úvazek nemá Lamya času nazbyt. Vrtalo ji proto hlavou, proč musí být předpěstování rostlin tak zdlouhavé a neefektivní. Tradiční plastové sadbovače, u kterých se při přesazování poškozuje kořenový systém mladých rostlinek, nechtěla používat. Ze zahraničí znala sadbovač, který formuje hliněné kostky, ale ten bylo možné získat jen ve velikostech, které jsou pro rodinnou farmu nevhodné: buď maličké pro domácí zahrádkáře, nebo veliké pro velké farmy. Pro zlepšení kvality sazenic a produktivity práce tak Lamya udělala typický český krok: sadbovač potřebné velikosti a fungující podle jejích představ si společně se svým kamarádem konstruktérem navrhla a nechala vyrobit v raspenavské kovovýrobě Alfa Farský.

Další logický – i když už méně obvyklý – krok pak byl udělat z domácí pomůcky inovativní produkt a nabídnout jej na trh. Tak vznikl ProSoilblocker, s nímž Lamya zvítězila v soutěži EWA. Seznámit se s ním můžete na e-shopu.

A jaké květiny bude Lamya pomocí sadbovače v nové sezóně pěstovat? Budete-li chtít udělat radost svým blízkým nebo sami sobě, můžete si vázané kytice objednat a posléze vyzvednout na několika odběrných místech v Hejnicích, Frýdlantu, Raspenavě a Liberci. Prodejní sezóna začíná v dubnu.

Kde najdete informace?

https://www.farmapodsmrkem.cz/

https://www.facebook.com/kvetinovafarmapodsmrkem

https://www.soilblocker.cz/

a jestli raději posloucháte, tak tady: https://www.youtube.com/watch?v=UP8mr2qnj6o&ab_channel=SheBoss

Co je EWA?

Program EWA – Empowering Women in Agrifood (Podpora žen v zemědělství a potravinářství) vychází z myšlenky, že zatímco ženy tvoří v Evropě 52 % populace, mezi podnikatelkami jich najdeme slabou třetinu. Na venkově a v oborech zemědělství a potravinářství ještě méně. Podnikání je pro ženy z mnoha důvodů, mezi které patří třeba slaďování rodinného a pracovního života, méně atraktivní formou obživy než pro muže. Venkovské ženy, to je neobjevený, ale slibný zdroj, jak se domnívá evropská iniciativa EIT Food, která podporuje inovace v potravinářství. V programu EWA proto každoročně v několika zemích s nižší mírou inovativnosti podporuje 50 žen – podnikatelek formou šestiměsíčního vzdělávacího programu. Na jeho konci stojí podnikatelky, jejichž znalosti, dovednosti a sebedůvěra jim umožňuje zahájit a rozvíjet vlastní podnikatelský záměr. V roce 2020 dostaly tuto šanci ženy z České republiky, Španělska, Portugalska, Rumunska a Turecka. České finalistky najdete tady: https://www.facebook.com/eitfoodhubczechia/posts/660522387959222.

A další informace o iniciativě EIT Food, která soutěž zastřešuje, tady: https://www.eitfood.eu/  (v angličtině).

…………….

Pro naše čtenáře připravila Jitka Doubnerová, MAS Frýdlantsko, z.s., vedoucí pracovník SCLLD, koordinátor Komunitního centra Frýdlantsko.

Fotografie: Archiv Květinové farmy pod Smrkem a Lamyi Zítkové a Petr Bíma, Reklama Frýdlant.

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest