Na severu Čech je od 16. listopadu loňského roku z důvodu Afrického moru prasat povolen intenzivní lov divočáků. Nakažená zvěř se objevuje zejména v německém a polském pohraničí. Kraj nyní apeluje na občany, aby případný nález uhynulého divočáka hlásili.

Intenzivní lov prasat divokých je v rukou jednotlivých uživatelů honiteb a myslivců, a to ve vymezeném území ohraničeném hranicemi regionu a silnicemi I/13 přes Nový Bor a Jablonné v Podještědí do Liberce, odtamtud silnicí vedoucí na Tanvald a dále po silnici přes Harrachov na hranici s Polskem.

Do monitoringu výskytu nákazy Afrického moru prasat se mohou zapojit i občané. S nastávajícím jarem se totiž zvýšila návštěvnost lidí v přírodě.

„Žádám tímto občany, aby byli více všímaví, a pokud naleznou uhynulý kus prasete divokého, informovali příslušnou obec, případně krajskou veterinární správu či místní myslivce. Dále prosím, aby lidé na uhynulé kusy nesahali a současně před kontaktem chránili i své psí kamarády,“ prohlásil Václav Židek, krajský radní pro resort životního prostředí a zemědělství.

Mgr. Filip Trdla
tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu
filip.trdla@kraj-lbc.cz
485226307
770134419

Zdroj: Liberecký kraj

 

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest