O dalším z programů Poradního a setkávacího centra a Centra 1407 v ul. Míru čp. 1407 si přečtěte v článku Mgr. Aleny Ježkové, která se v Intervenčním centru stejně jako Mgr. Ivo Brát a Mgr. Andrea Hermanová věnuje problematice domácího násilí. (aš)
Foto: mp

Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím poskytuje svoje služby lidem žijícím v Libereckém kraji již od roku 2007. Je součástí Centra intervenčních a psychosociálních služeb Libereckého kraje, p. o., pod které patří též Linka důvěry v Liberci či Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy v Liberci, Jablonci nad Nisou a České Lípě.

Hlavním pracovištěm intervenčního centra je Liberec, ale pro potřeby klientů působíme i na detašovaných pracovištích v České Lípě, v Jilemnici a ve Frýdlantu. V odůvodněných případech, v souvislosti s vykázáním násilné osoby, můžeme dojet za klientem přímo do jeho bydliště.

Co je to domácí násilí?

Je to opakující se a stupňující se dlouhodobé násilí, které probíhá mezi lidmi, kteří spolu sdílí domácnost. Násilí je skryté očím veřejnosti, děje se doma za zavřenými dveřmi. Role jsou jasně rozděleny a nemění se – jeden je násilník a druhý je napadán. Domácím násilím nejsou jednorázové spory a hádky ani vzájemné potyčky mezi partnery.

K domácímu násilí nemusí docházet jenom mezi manželi či partnery, násilí probíhá i mezi sourozenci, spolubydlícími, mezi rodiči a jejich dětmi. Násilí nepáchají jen muži na ženách, ale i ženy na mužích, ohroženými osobami jsou i senioři a děti.

Násilí má mnoho podob – fyzické, psychické, ekonomické, sexuální nebo sociální izolace, často dochází k jejich vzájemné kombinaci.

Pro lepší představu – domácím násilím jsou situace, kdy blízká osoba žijící s vámi ve společné domácnosti:

  • Vás opakovaně uráží a ponižuje před ostatními lidmi.
  • Vám zakazuje styk s přáteli a s vaší rodinou.
  • Kontroluje veškeré vaše finance.
  • Vám vyhrožuje a zastrašuje vás.
  • Vám fyzicky ubližuje.
  • Vás nutí k sexuálním praktikám, které se vám nelíbí.
  • Ničí vaše věci.
  • Je ve vztahu majetnická a žárlivá.
  • Požaduje naprostou kontrolu nad vším, co děláte.

Naše služba je určena pro osoby starší 16 let, kteří nás sami osloví s prosbou o pomoc nebo pro ty, které kontaktujeme s nabídkou pomoci my, a to na základě policií zaslaného úředního záznamu o vykázání. Mnohdy nás kontaktují také příbuzní nebo známí ohrožených osob, kteří se ptají na možnosti pomoci nebo na to, co konkrétně oni mohou pro ohroženou osobu udělat.

Co je to policejní vykázání?

Odpovědí na potřebu řešit problematiku domácího násilí bylo v roce 2007 zavedení institutu vykázání, který umožňuje Policii ČR vykázat násilnou osobu ze společného obydlí na 10 dní. V tom okamžiku začíná zákonem uložená činnost intervenčního centra. Jeho pracovníci kontaktují ohroženou osobu a nabídnou jí bezplatnou pomoc: sociálně právní poradenství, poskytnou krizovou intervenci, zprostředkují kontakt s jinými odborníky, doporučí opatření pro bezpečnost a ochranu nebo pomohou se zpracováním soudních návrhů. Intervenční centrum spolupracuje s policií ČR, s orgány sociálně-právní ochrany dětí a dalšími službami a institucemi. Snažíme se podpořit klienta, aby byl schopen vlastními silami aktivně řešit svou situaci.

Pro frýdlantský region funguje detašované pracoviště intervenčního centra v Centru 1407, na adrese Míru 1407, Frýdlant. Objednat se lze na telefonu 482 311 632 nebo 776 776 501. Vzhledem k neustále se měnící epidemiologické situaci doporučujeme sledovat naše webové stránky http://intervencni-centrum.cipslk.cz/  kde také naleznete další informace.

Příběh paní M. – 47 let (případ intervenčního centra z roku 2017)

Pracuji jako učitelka na základní škole, s manželem vychovávám dva syny, ve věku 14 a 15 let, bydlíme ve starém rodinném domě. Náš vztah s manželem postupem let vychladl, jako partneři již spolu delší dobu nefungujeme. Už tři roky žijeme v oddělených pokojích, já mám pokoj v patře domu, manžel v přízemí.

Zhruba před rokem jsem potkala jiného muže, je to také pedagog, žije v jiném městě poměrně daleko od nás. Nejprve jsme si dlouhou dobu jen psali, pak se začali občas vídat. Manžel o ničem nevěděl, stejně jsem ho prakticky nezajímala. Před půl rokem manžel přišel o práci, jinou si nenašel, začal pít, jeho chování vůči mně se začalo zhoršovat. Již v té době jsem uvažovala, že pokud se situace nezlepší a manžel bude pokračovat v pití, podám žádost o rozvod. Manžel, který byl zdatný v informačních technologiích, se mi naboural do facebooku a do emailu a můj poměr s jiným mužem zjistil. Od té doby mi začalo peklo na zemi. Manžel byl na mě sprostý, agresivní, nadával mi každý den. Když byl opilý, tak mě bil, často i před zraky synů. Pil vždy doma, nechodil nikam do hospody. To, jak se doma choval, nikdo mimo naši rodinu neviděl.

Manžel mi bez mého vědomí na facebookového profilu nastavil v profilu informace, že nabízím sexuální služby, začal psát mým jménem podivné zprávy mým přátelům. Také rozeslal žádosti o přátelství mnoha cizím lidem, a to i do zahraničí. Začali mě kontaktovat cizinci z různých kontinentů, projevili zájem o sexuální služby, které jsem na facebooku měla uvedené. Přátelé mě kontaktovali a divili se, co se to děje, proč jim píšu přes facebook takové věci, co to mám na profilu. Musela jsem si facebookový účet zrušit, přestala jsem používat soukromý email, protože se mi do něho manžel pravidelně nabourával.

Před dvěma měsíci mi začal manžel v opilosti ubližovat i fyzicky, začal mě fackovat, tahat za vlasy, řval na mě. Toto se dělo několikrát týdně. Situace jednoho listopadového dne vygradovala. Manžel mne odpoledne, když jsem přišla z práce, doma napadl, bil mě pěstí do obličeje, kopal do mě, házel po mě jídlo, vylil na mě mléko, vysklil výplň dveří v dětském pokojíčku, byl velmi vulgární. Tomu všemu byli přítomni naši synové. Pak odešel ven. Uklidila jsem tu spoušť a šla si do svého pokoje lehnout. Manžel se po nějaké době vrátil domů, to už byl večer. Přišel ke mně do pokoje, kde jsem ležela na posteli, a vylil na mě do postele kýbl vody. Pak mě začal bít, kopat, svezla jsem se z postele na zem. Za vlasy mě vytáhl ze země a hodil mě zpátky na mokrou postel. Když se vzdálil, zavolala jsem mobilem staršího syna, který byl doma v přízemí. Když ten přišel, manžel dělal jako by se nic nestalo. Zavolala jsem policii, se synem jsme šli čekat na chodbu. Manžel na nás začal řvát a vyhrožovat, že nás oba zabije. Strachy jsme se synem jen tak bez bot vyběhli ven z domu a čekali na policii venku před domem. Když policie přijela, manžel vyšel ven z domu, dělal, že je ospalý a že neví, co se stalo.

Policie manžela na 10 dnů vykázala. Já zůstala doma v pracovní neschopnosti, měla jsem tělo od ran pěstí a kopanců samou modřinu, bolelo mě i jen chodit. Do dvou dnů mne kontaktovali pracovníci intervenčního centra, přijeli za mnou k nám domů a pomohli mi se sepsáním návrhu na prodloužení vykázání. Byla jsem celou situací otřesená, nevěděla přesně, co teď dělat, měla jsem v hlavě zmatek, nedokázala jsem se pořádně na nic soustředit. S intervenčním centrem jsme moji situaci rozebrali, naplánovali postup, co mám dělat, na koho se obrátit (OSPOD, policie, psycholog, právník). Soud mému návrhu o prodloužení vykázání vyhověl, vykázání bylo o měsíc prodlouženo. Během této doby jsem se zotavila jak fyzicky, tak částečně psychicky, podala jsem za pomoci právníka a OSPOD návrh na úpravu výchovy a výživy našich synů, připravili jsme s právníkem žalobu o rozvod. Pracovnice OSPOD situaci projednala i s našimi syny, pro které bylo to, co se u nás dělo dvojnásob složité. Dále jsem spolupracovala s policií, protože je proti manželovi vedeno trestní stíhání.

Manžel se během vykázání odstěhoval do jiného města ke své sestře. Se syny se vídá, k nim se naštěstí chová dobře. Mně vzkázal, že se již nevrátí. 

Pro květnový Frýdlantský zpravodaj v r. 2021 a web města Frýdlant připravila:

Mgr. Alena Ježková
Intervenční centrum Liberec
Tanvaldská 269
463 11 Liberec 30

Telefon: 722 509 825

Zdroj: Město Frýdlant

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest