Domovy důchodců v Jindřichovicích pod Smrkem, v libereckém Františkově a Sloupu v Čechách se dočkají revitalizace svých zahrad. Kromě kácení starých a vysázení nových stromů upraví odborníci například cesty či vybudují novou tůň. Liberecký kraj na projekty využije dotace z Operačního programu Životní prostředí (OPŽP).

„Každá z organizací má poměrně velký areál, který slouží klientům i jejich rodinným příslušníkům k trávení společných volných chvil v přírodním prostředí. Zkrášlení těchto míst proto považuji za důležité. Chci, aby se tu klienti cítili co nejpříjemněji,“ uvedl Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí.  

Konkrétní úpravy:

  1. Domov důchodců v Jindřichovicích pod Smrkem

Objekty jsou rozprostřeny ve třech historických vilách Daniela, Albert a Rozálie, přičemž ke každé z nich patří poměrně rozlehlá zahrada. V projektu se počítá s komplexní revitalizací dřevin, tzn. především ošetření těch stávajících, které vytváří základní kostru zeleně každé ze zahrad. Zároveň zde již došlo k pokácení nebezpečných či neperspektivních stromů a bude provedena výsadba nových dřevin. Prostory doplní také keře, které budou složit jako útočiště a zdroj potravy drobnému ptactvu. Aby zahrady mohly nabídnout klientům další využití, dojde k rozšíření cest a doplnění laviček. V Jindřichovicích se kácí 72 stromů, odfrézuje 83 pařezů a ošetří 188 stromů a dojde k výsadbě 51 stromů a 80 keřů. Vybudují se nové pěší komunikace a nainstalují lavičky.

  1. Domov důchodců – Františkov, Liberec

Areál domu seniorů v libereckém Františkově vytváří velký park svažitého terénu. I zde arboristé ošetří, pokácí a vysadí stromy. Nad rámec toho zde ale také vzniká vodní prvek v podobě průtočné tůně s přilehlými lavičkami pro klienty a návštěvníky parku. Součástí je také částečná oprava oplocení směrem ke Švermově ulici. V Liberci – Františkově bude pokáceno 10 stromů včetně odfrézování 8 pařezů, ošetří se 73 stromů a dojde k výsadbě 43 stromů a 27 keřů.

  1. Domov důchodců ve Sloupu v Čechách

Ve Sloupu má areál domova důchodců podobu zámeckého parku. To znamená, že jakékoliv úpravy podléhají revizi Národního památkového ústavu (NPÚ). Při plánování úprav zeleně se uvažovalo i o rekonstrukci cesty tak, aby byl park pro klienty lépe přístupný. Nicméně vzhledem k podmínkám NPÚ a vzhledem k následné finanční náročnosti kraj nakonec přistoupil jen k úpravám zeleně. Probíhá zde tedy kácení, ošetření a nová výsadba stromů a keřů. V rámci projektu se pokácí 81 stromů a odfrézuje 82 pařezů, dále dojde k ošetření 89 stromů a výsadbě 39 stromů a 77 keřů.

„Celkové náklady projektu v Jindřichovicích pod Smrkem jsou 4 miliony korun, přičemž z OPŽP kraj obdrží dotaci ve výši 1,1 milionu korun. Revitalizace v libereckém domově důchodců vyjde na 1,4 milionu korun a evropské peníze pokryjí 360 tisíc. Zhruba 1,1 milionu korun budou stát úpravy ve Sloupu v Čechách, Liberecký kraj na to také obdrží finance z OPŽP, a to konkrétně 410 tisíc korun,“ vysvětlil Jiří Ulvr, člen rady kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

V Jindřichovicích budou práce dokončené nejdéle v červnu letošního roku, v Liberci revitalizace skončí do poloviny dubna roku 2021 a ve Sloupu v Čechách nejpozději v letošním září. V každém areálu bude následovat tříletá rozvojová péče o nové výsadby.

Mgr. Filip Trdla
tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu
filip.trdla@kraj-lbc.cz
485226307
770134419

Zdroj: Liberecký kraj

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest