Na nejsevernější výspu Libereckého kraje zavede výlet pro náročné cyklisty Frýdlantským výběžkem. Trasa je dlouhá 42,5 kilometru a provede méně známými místy a vesničkami ležící v krajině s výhledy na Jizerské hory. 

„Frýdlantsko je stále z pohledu cestovního ruch tak trochu zapomenutým krajem. Pro všechny, kteří rádi objevují nová místa, ať už po svých nebo ze sedla kola, je právě tento region zajímavým místem,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch  Libereckého kraje.

Start i cíl výletu je na autobusovém nádraží ve Frýdlantu, kde se účastníci napojí na cyklotrasu 3059, jež zavede přes Krásný Les až do Dolní Řasnice. Zde určitě stojí za návštěvu kovárna Ondřeje Stelziga. Expozice připomíná odvážného kováře, který vedl selský odboj proti frýdlantské šlechtě ve druhé polovině 17. století. Kovárna je, spolu se skanzenem, který je možné navštívit po předchozí telefonické domluvě, součástí areálu Český svět.

Po prohlídce následuje cesta přes Horní Bulovku do Pertoltic, odkud pokračuje téměř po státních hranicích přes Habartice, Černousy až do Višňové, kde si lze udělat pěší odbočku k meandrům řeky Smědé. V rezervaci, která byla vyhlášena v roce 1998, se vyskytují vzácné rostlinné i živočišné druhy. Žijí zde ledňáček říční, vydra říční a další chráněné druhy. Součástí rezervace je také rybník Dubák, který patří k největším a nejstarším rybníkům na Frýdlantsku.

Milovníky skal potěší Pohanských kamenů u Višňové. Jedná se o soubor skalisek s mísami nebo skalními hrnci, které jsou v tvrdé žule velice přesně jakoby vytesány. Ještě koncem 19. století byly tak Pohanské kameny považovány za lidský výtvor. Jedná se ale o přírodní úkaz, ačkoliv se vypráví, že v minulosti sloužily Pohanské kameny jako kultovní místo nebo obětiště.

Z Višňové pak čeká už jen návrat po lesních zpevněných cestách a cyklotrase 3016 zpět do Frýdlantu. Bližší informace jsou na odkazu www.mapy.cz/s/nedebupeka.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
485226324

Zdroj: Liberecký kraj

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest