Poklepáním na základní kámen začala ve Frýdlantu ve středu 28. dubna 2021 stavba nové výrobní haly společnosti DGS Druckguss Systeme s.r.o., která vyrábí tlakové odlitky ze slitin hliníku a hořčíku pro automobilový průmysl. Nový výrobní závod firmy DGS má už v příštím roce zaměstnat 100 lidí, do roku 2025 by mělo ve výrobních halách pracovat až 400 zaměstnanců. Cílem společnosti DGS je co nejvíce využít pracovní potenciál Frýdlantska i služeb regionu.

Nová výrobní hala vzniká ve Frýdlantu nad kruhovým objezdem po levé straně ve směru na Kunratice v Žitavské ulici. Bude druhým výrobním závodem společnosti DGS v České republice, už od roku 1991 firma působí v nedalekém Liberci. „Zájem o naše výrobky roste, a abychom mohli uspokojit poptávku našich zákazníků, rozhodli jsme se rozšířit a navýšit výrobu v našem stávajícím závodu v Liberci. Zkušenosti z tohoto závodu nám potvrzují, že schopnosti a kvalita českých zaměstnanců jsou stabilní zárukou budoucího rozvoje firmy DGS,“ vysvětluje generální ředitel mateřské společnosti DGS Druckguss Systeme Andreas Müller. Možnosti rozšíření výroby však v Liberci nejsou, a proto se firma rozhodla novou výrobní halu postavit ve zhruba 30 kilometrů vzdáleném Frýdlantu. Důležitým faktorem při výběru místa byla nejen dojezdová vzdálenost k Liberci a pracovní trh ve Frýdlantu, ale také vstřícný a zároveň zodpovědný přístup vedení města Frýdlant a Libereckého kraje.

Už v březnu začaly na místě budoucí výrobní haly zemní práce, které odstartovaly první fázi výstavby. Ve středu 28. dubna 2021 pak došlo poklepáním na základní kámen k oficiálním zahájení stavby. „Už v dubnu příštího roku plánujeme v nové hale ve Frýdlantu zahájení zkušebního provozu, ve kterém bude pracovat zhruba stovka lidí. První zaměstnance, především na technické pozice, tak začneme nabírat už toto léto, abychom je stihli zaškolit,“ říká dosavadní dlouholetý ředitel liberecké pobočky firmy DGS Luboš Pfohl, který byl nově pověřen vedením projektu vznikajícího závodu ve Frýdlantu. Zaškolení nových pracovníků pro Frýdlant bude probíhat na libereckých pracovištích tak, aby zaměstnanci vstoupili do nového závodu se zkušenostmi z aktuálního provozu.

Po dvou až třech letech pak společnost DGS Druckguss Systeme chystá stavbu druhé části komplexu. Po jejím dokončení má v plánu zaměstnávat 300 až 400 lidí. „Přínosem finální podoby frýdlantské pobočky jsou pracovní pozice pro místní občany, kterým tak odpadne dojíždění do okolních měst a obcí. Společnost DGS Druckguss Systeme také plánuje co nejvíce využívat nabídky služeb v regionu a spolupráce s místními firmami,“ dodává Luboš Pfohl.

“Velmi mě těší, že v DGS získáváme nového partnera. S firmou spolupracujeme od začátku tohoto projektu na základě Memoranda a snažíme se pro ni vytvořit co nejlepší podmínky. V současné době je projekt v mezifázi, kdy se začíná stavět a prostavět se má přibližně 1,5 miliardy korun. Díky výrobní hale společnosti DGS vznikne ve Frýdlantu potenciálně až 400 pracovních míst pro lidi nejen z Frýdlantu, ale z celého Frýdlantska i širšího okolí. Velmi potěšující věcí na tom je, že firma se zaměřuje primárně na české zaměstnance. Pevně věřím, že mimo pracovních pozic získá Frýdlant v DGS i sociálního partnera například pro školy nebo společenskou a sportovní činnost,” říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer. 

Nová výrobní hala ve Frýdlantu bude splňovat požadavky EIA (Studie posuzování vlivů záměrů na životní prostředí). Bude také, stejně jako pobočka v Liberci, například využívat systém vakuové destilace odpadních vod, která filtruje odpadní vodu z technologií a navrací ji zpět do systému.

Firma DGS Druckguss Systeme s.r.o. se zabývá výrobou tlakově litých odlitků ze slitin hliníku a hořčíku, hlavními zákazníky jsou automobilky Daimler, Audi, Volkswagen, BMW a další. Výhodou odlitků společnosti DGS jsou vynikající mechanické vlastnosti s nízkou hmotností.

Společnost DGS Druckguss Systeme s.r.o. je dceřinou firmou mateřské společností sídlící ve švýcarském St. Gallenu, která má pobočku nejen v Liberci, ale také další dvě v Číně (Nansha a Rizhao). Historie švýcarské společnosti DGS Druckguss Systeme sahá až do 50. let minulého století. Na český trh vstoupila v roce 2000, kdy se česká firma Alupres (založena v roce 1991) stala její součástí s tím, že vzájemná spolupráce byla zahájena již v roce 1993. Celkový počet zaměstnanců skupiny DGS je v současné době 1250 a letošní obrat je odhadován na 4,5 MLD CZK.

Více fotografií najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest