Impozantní dominantu hřbitova v Novém Městě pod Smrkem tvoří významná památka. Je jí velkolepě pojatá rodinná hrobka – takzvané Klingerovo mauzoleum. O její stavbu se postarali potomci zakladatele zdejších textilních továren Ignaze Klingera v roce 1901.

„Milovníci památek, turisté a návštěvníci Frýdlantského výběžku by si neměli nechat Klingerovo mauzoleum ujít. Sice se za ním vypraví téměř až na samou hranici s Polskem, ale určitě nebudou litovat,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Mauzoleum tvoří dvě podlaží. V podzemní části jsou uloženy ostatky Klingerovy rodiny. Nad hrobkou se nachází prostorná obřadní síň, která sloužila pro rozloučení se zesnulými.

Cenné na stavbě jsou zejména původní pískovcové obložení a vnější kamenická výzdoba. Autoři stavby se inspirovali vzory v italské architektuře: ve stejném stylu jsou postaveny i Villa Capra ve Vicenze či kostel Il Redentore v italských Benátkách.

Po druhé světové válce začala stavba stejně jako mnoho jiných památek v pohraničí chátrat a začalo se uvažovat i o její demolici. V roce 1993 byla nakonec zařazena na seznam kulturních památek a mezi lety 1995 až 2000 prošla důkladnou rekonstrukcí.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
485226324

Zdroj: Liberecký kraj

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest