Největší discgolfové hřiště v celém Libereckém kraji vzniklo ve Frýdlantě v areálu lesoparku Střelnice. Slavnostně bylo otevřeno v pátek 4. června 2021. Dvanáctijamkové discgolfové hřiště vzniklo rozšířením šestijamkového hřiště, které Frýdlant otevřel na podzim roku 2019. O zázemí pro discgolf i o jeho následné rozšíření si ve Frýdlantě řekli sami občané.

Hřiště na discgolf, což je hra, ve které se lidi trefují létajícím talířem do speciálních košů nebo také jamek, najdou lidé v areálu lesoparku Střelnice, je přístupné neomezeně a zdarma. Frýdlant pak nabízí veřejnosti i možnost zapůjčení disků a to buď v Turistickém informačním centru v přízemí radnice, nebo v Městské knihovně Frýdlant. 

„V Libereckém kraji je několik devítijamkových hřišť na discgolf, nicméně dvanáctijamkové máme jen jedno a to právě to frýdlantské v lesoparku na Střelnici,“ říká za firmu Discgolfová hřiště, která frýdlantské hřiště předloni vytvořila a letos spolu s místními dobrovolníky rozšířila, Julius Jankovič.

12 jamek, obrázek se otevře v novém okně

S nápadem na vytvoření discgolfového hřiště ve Frýdlantu přišli na jaře roku 2019 sami občané města. „Návrh na vytvoření hřiště pro discgolf byl jedním z těch, které nám občané přednesli během každoroční akce Setkávání se starostou a místostarostou Frýdlantu, která probíhají v různých částech města. S nápadem přišli manželé Vlčkovi, kteří se hrou discgolfu zabývají. Nápad nás zaujal, protože náklady na vznik hřiště nebyly nikterak velké a hra přitom zvýšila nabídku volnočasových aktivit ve Frýdlantě a přitáhla ke sportu i ty, kteří se jinak aktivitě spíše vyhýbají,“ říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Město proto nechalo v lesoparku Střelnice se souhlasem vlastníka, kterými jsou Lesy ČR, na podzim 2019 vybudovat hřiště o šesti jamkách, které letos rozšířilo o dalších 6 jamek. „Volba místa byla poměrně jasná. V lesoparku Střelnice už byl dětský labyrint, altánek s ohništěm nebo třeba vycházkový okruh. Místo bylo přirozeným centrem relaxace a aktivního trávení volného času v přírodě místních. S discgolfovým hřištěm se jeho využití ještě rozšířilo. Samotného mě překvapilo, jak se tento sport ve Frýdlantu ujal. Hrají ho mladí i staří, rodiny s dětmi, vznikl u nás i nový discgolfový klub. A lidé si sami řekli o to, že by stáli o rozšíření stávajícího hřiště,“ doplňuje místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka. Město přišlo navýšení počtu jamek na zhruba 140 tisíc korun.

Po slavnostním otevření čeká dvanáctijamkové hřiště na Střelnici hned v sobotu 5. června první velký turnaj, který otevře novou discgolfovou sezónu. „Bude to po dlouhé době různých nařízení a omezení první turnaj a navíc první na „dvanáctce“. Už se na něj moc těšíme. Frýdlantské hřiště má u hráčů discgolfu nejen z našeho kraje velmi dobré ohlasy,“ prozrazuje Julius Jankovič. Ve Frýdlantském výběžku je podle něj navíc výborná hráčská komunita, parta, která s sebou strhává nové a nové začínající discgolfisty. „Za chvilku jim bude hřiště malé“, usmívá se Pavel Brückler z Discgolfových hřišť. „Naštěstí jsme i s touto variantou počítali a už máme v šuplíku připraveno případné rozšíření na regulérní 18 jamkové hřiště.“ Dalšímu rozšíření hřiště je přístupné i vedení města. „Discgolf byl v době koronavirové pandemie jedním z mála sportů, které se daly provozovat. Je to hra zábavná, má jednoduchá pravidla a může ji hrát téměř každý. Za hru se nic neplatí, jste venku na čerstvém vzduchu skoro jako na procházce a u toho se navíc hýbete. Lidi ve Frýdlantu to chytlo, při procházce Střelnicí je neustále slyšet zvonění disků o železné koše,“ potvrzuje místostarosta Frýdlantu.

A co vlastně discgolf je? „Discgolf je volnočasová aktivita, kterou může hrát kdokoli, bez rozdílu věku. Od dětí, po seniory. Hraje se vlastně jako golf, rozdíl je v tom, že místo golfovým míčkem se člověk musí z odpaliště trefit do jamky takzvaným létajícím talířem neboli fresbee diskem. A jamka v tomto případě vypadá spíše jako ocelový koš s řetězy, které slouží k zachycení létajícího talíře a jeho udržení v koši,“ vysvětlila už dříve Lenka Vlčková, která je spolu s manželem autorkou myšlenky na discgolfové hřiště ve Frýdlantu. S rodinou této hře propadla. „V discgolfu jde o to, umístit disk do disgolfové jamky, nebo chcete-li do koše, na co nejmenší počet hodů, přičemž maximální počet povolených hodů není na jednotlivých jamkách dán. Hráčům při hře pomáhají informační cedule, na kterých je vyznačeno, jakým směrem a v jaké vzdálenosti je koš od výhoziště a je tam také uvedeno, na jaký počet hodů by měla být jamka ideálně zdolána. Tomu se říká PAR,“ doplňuje.

„Vzdálenosti od odpaliště do jamky jsou v lesoparku Střelnice ve Frýdlantu od 45 do 133 metrů. Většina jamek, kromě dvou s největší vzdáleností od výhoziště, jsou PAR 3. Znamená to, že hráč by měl tyto jamky v ideálním případě dosáhnout třemi hody. U dvou s nejdelší vzdáleností pak čtyřmi. Hřiště je přitom navrženo tak, aby se hráči museli potýkat s přírodními překážkami, jako jsou stromy či keře a ukázali tak svoje schopnosti házet různé hody,“ říká Julius Jankovič z firmy Discgolfová hřiště. Jeho kolega Pavel Brückner k tomu dodává: „Pro ty, kteří o discgolfu dosud ještě neslyšeli, doplním, že po prvním výhozu z výhoziště hází hráč z místa, kde se disk zastavil a pokračuje, dokud disk nevhodí do jamky. Vítězem hry se stává hráč, který dostane disk do všech jamek na hřišti na nejmenší počet hodů.“

Rozšíření discgolfového hřiště si ve Frýdlantu pochvalují i členové nového discgolfového klubu, který dostal název Discgolf Wizards Frýdlant. „Náš klub vznikl v dubnu tohoto roku. Dlouho jsme se na hřišti jen nahodile potkávali a tak nás napadlo, že bychom mohli vytvořit klub, jezdit na společné turnaje, společně reprezentovat město Frýdlant a také se podílet na údržbě a úklidu hřiště. Každý z členů, kterých je v současné době kolem 30, totiž musí za rok odpracovat na hřišti minimálně 4 brigádnické hodiny,“ vysvětluje člen výkonné rady Discgolf Wizards Frýdlant Michal Heinzl. Členové tak letos už dvakrát po domluvě s Lesy ČR provedli prořezávku hřiště a uklidili odpadky, které po některých návštěvnících v lesoparku zbyly.
Nový discgolfový klub zatím sdružuje převážně mladší ročníky hráčů, v budoucnu chce ale nábory přilákat i ty starší nebo seniory. Plánuje mimo jiné i společenské či turistické akce pro širokou veřejnost.

„Nesmírně nás těší, jak se discgolf ve Frýdlantě ujal a věříme, že tento zábavný sport objeví i další občané. Pro ty, kteří si ho chtějí vyzkoušet, ale nemají zatím vlastní vybavení, nabízí Město Frýdlant možnost si disk potřebný ke hře zapůjčit. Možné to je v Turistickém informačním centru Frýdlant, které sídlí v přízemí radnice a v Městské knihovně Frýdlant v Bělíkově ulici, která je hřišti blíž,“ informuje starosta Frýdlantu.
Vratná kauce za půjčení disku je 300 Kč, v případě vráceného nepoškozeného disku bude vyplacena kauce zpět v plné výši. Disk je zapůjčován na maximálně tři dny. Během státních svátků bude lhůta pro vrácení disků prodloužena a dohodnuta individuálně.

Více fotografií najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest