Nejvyšším vrcholem české části Jizerských hor je Smrk, kopec, který se vypíná do výšky 1124 metrů nad mořem: Jeho vrchol zdobí již druhá rozhledna: oproti její dřevěné starosvětské předchůdkyni jde o futuristicky vyhlížející kovovou stavbu.

Na kopci stála rozhledna již od roku 1892. Tu nechali postavit obyvatelé blízkého Nového Města  pod Smrkem. Tesař Franz Fritsch, ji nejprve zkušebně postavil v údolí a teprve poté rozebral a přepravil na vrchol hory. Celá stavba trvala 7 týdnů. Později byla u rozhledny postavena i chata k přenocování.

O chatu i rozhlednu Fritsch a jeho následovníci vzorně pečovali. Díky tomu, že dostávala pravidelně nový nátěr, vydržela půl století, což je na dřevěnou stavbu na horském vrchu úctyhodný výkon. Po druhé světové válce ale kvůli zanedbané údržbě rychle zchátrala a na konci padesátých let z ní zbyly jen trosky.

Současná rozhledna vznikla po dlouhých snahách Společnosti pro obnovu rozhledny. Samotná stavba 23 metrů vysoké ocelové stavby architekta Jana Dudy začala v létě 2003. Slavnostní otevření vyhlídkové věže, která je volně přístupná, se uskutečnilo 18. září téhož roku.

Z rozhledny je za dobrého počasí vidět až do okruhu 150 kilometrů. Kromě Jizerských hor tak lze spatřit i Krkonoše, Lužické hory, Ještěd, Bezděz a dokonce i Říp. Je rovněž krásný výhled do Polska.

„Tato rozhledna je jedním z populárních cílů Jizerských hor. Dnes už se stalo tradicí pro řadu lidí vystoupat na Smrk také o silvestrovské noci nebo pak na Nový rok,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

V roce 2009 byla podle dochovaných plánů v areálu pražské zoologické zahrady zhotovena zmenšená dřevěná kopie původní rozhledny ze Smrku. Pražská rozhledna dostala jméno Obora. Od roku 2014 stojí další kopie někdejší rozhledny na Smrku na Moravském kopci v podhůří Jeseníku.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
485226324

Zdroj: Liberecký kraj

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest