Frýdlant se na týden opět stane městem jazzu zaslíbeným

Už v sobotu 14. srpna 2021 se začnou do Frýdlantu opět sjíždět jazzoví nadšenci z České republiky i zahraničí, aby se tu na týden stali součástí největší jazzové školy u nás – Letní jazzové dílny Karla Velebného (LJD). Ta bude probíhat až do soboty 21. srpna 2020. Osmatřicátého ročníku LJD se zúčastní více než dvě stovky mladých ctitelů jazzu z České republiky, Slovenska, Německa a Itálie. Veřejnost se může těšit především na koncert na zámku, který začíná ve středu 18. srpna 2021 v 18.00 hodin.

Řečeno slovy Jiřího Stivína: „Frýdlant je pokaždý kus pozitivně prožitýho času s mladejma i starejma i s inteligentama i s pakama a co bude existovat, bude oázou jazzové inspirace v duchu Karla Velebnýho. Kdo tam nebyl, neví co je líheň českýho jazzu a improvizace vůbec. Ať žije.“

Praotec Čech možná zamířil na horu Říp tak trochu náhodou, zato Frýdlanťák Radek Jech nasměroval kroky jazzmanů do svého rodného města naprosto cílevědomě. Díky jemu se ve zdejší zemi rytmem a synkopami oplývající usadil a ducha Letní jazzové dílně ve Frýdlantu vdechl Karel Velebný. Pod jeho laskavým dohledem začali v roce 1984 zušlechťovat talent mladých muzikantů přední čeští a slovenští jazzmani. Od té doby se každý třetí týden v srpnu sjíždějí do severočeského města naši i zahraniční lektoři zvučných jmen, aby mladším kolegům pomáhali nacházet východiska ze slepých jazzových uliček.

Letos v březnu by Karel Velebný oslavil devadesátiny. I těm, kdo nikdy nepotkali tohoto vibrafonistu, saxofonistu, klavíristu, zpěváka, herce, spisovatele, pedagoga, sportovce celou duší a někdy i tělem, objevitele a zasvěceného propagátora díla Járy da Cimrmana a zakladatele a patrona Letní jazzové dílny, přiblížila jeho osobnost předloni brožurka Hedvábné vzpomínání.

První lektorský sbor vytvořili pod dohledem Karla Velebného kytaristé Rudolf Dašek a Tony Viktora, bubeníci Milan Vitoch a Dodo Šošoka, basista František Uhlíř, pianista Emil Viklický, multiinstrumentalista Jiří Stivín, saxofonista Josef Audes, trombonista Mojmír Bártek a trumpetista Jaromír Hnilička. V průběhu let se frýdlantské atmosféry nadýchali další lektoři – např. Jaromír Honzák, Günter Kočí, František Kop, Míla Petr, Milan Svoboda, Jaroslav Šindler, Jiří Urbánek, Petr Volný, Cyril Zeleňák ad. Vedle našich předních sólistů se objevili také jejich zahraniční kolegové – norský saxofonista Harald Gundhus, dánský saxofonista a kapelník Jens Klüver, Američané Richard Oehrli (zpěv), John Serry (piano), Mark Vinci a Scott Robinson (saxofony). Díky Britské radě ve Frýdlantu vyučovali britští hudebníci – Angela Elliot, Dylan Fowler, Lee Goodall, Richard Morgan, Richard Michael, Gina Rae, Julian Nicholas, Martin Speake, Dave Wickens, Tom Bancroft, Phil Bancroft, Sophie Bancroft, Fionna Duncan, Eddie Severn, Trudy Kerr, Karen Lane, Martin Hathaway, Milo Fell a další.

V roce 1989 odešel na věčné jam session Karel Velebný, v září 2016 se za ním vydal Karel Růžička, v prosinci téhož roku ho následoval Jaromír Hnilička a loni v listopadu rozšířil kapelu nebeských Frýdlanťáků také Rosťa Fraš. Na jazzovém obláčku své kolegy s otevřenou náručí přivítali mj. Josef Audes, Rudolf Dašek, Radek Jech, Petr Junk, Günter Kočí, Míla Petr, Dodo Šošoka, Jiří Urbánek, Tonda Viktora, Vladimír Žižka. Všem bude patřit vděčná vzpomínka letošních účastníků, kteří přijedou naplnit heslo Karla Růžičky: „Dílna ve Frýdlantu musí být, i kdyby se neměly slavit Vánoce“.

Letos se bude touto zásadou řídit jedenadvacetičlenný lektorský sbor v tomto složení: Josef Fečo (kontrabas) Zdeněk Fišer (kytara), Miroslav Hloucal (trubka), Štěpán Janoušek (trombon), Petr Kalfus (saxofony), František Krtička (klávesy), Pavel Razím (bicí nástroje), Jiří Stivín (flétny), Jaroslav Šindler (kytara), Milo Suchomel (saxofony), Ľubomír Šrámek (klávesy), Zdeněk “Wimpy” Tichota (basová kytara), Adam Tvrdý (kytara), Boris Urbánek (klávesy), Marek Urbánek (bicí nástroje), Veronika Vítová (vokál) a Martin Zbrožek (housle). Tradičním členem lektorského sboru bude Američan Lee Andrew Davison (vokál) a letos podruhé také anglický jazzman Andy Schofield (saxofony). Pokud na poslední chvíli nezavře COVID-19 evropské hranic, vrátí se po roční přestávce do Frýdlantu Neil Wetzel (saxofony a big band) a Skip Wilkins (vokál).

A jaký je program pro veřejnost?

V úterý 17. srpna 2021 se v 17.00 hodin uskuteční ve výstavních prostorách frýdlantské radnice vernisáž výstavy Jazz world photo a od 18.00 hodin zahrají lektoři Letní jazzové dílny na radničním nádvoří na Koncertu pro první linii.

Ve středu 18. srpna 2021 vystoupí různé lektorské sestavy na koncertu, jaký je možné slyšet jenom jednou za rok na nádvoří frýdlantského zámku. Mimořádné setkání naší jazzové smetánky se zahraničními hosty bývá vždycky velkým hudebním zážitkem. Začátek je v 18.00 hodin, v případě nepříznivého počasí se koncert uskuteční v sále městského kina.

Poslední dva večery budou patřit zhruba dvěma stovkám frekventantů, kteří ve čtvrtek a v pátek 19. a 20. srpna 2021 předvedou rodičům, přátelům i místnímu publiku na koncertech v sále restaurace Beseda, co během týdne ve Frýdlantu pochytili. To, že se mají čím pochlubit, by dosvědčili nejen posluchači závěrečných koncertů předchozích ročníků, ale také publikum v Přerově, kde na Československém jazzovém festivalu 2014 s velkým úspěchem vystoupil Big Band Letní jazzové dílny Karla Velebného. O vysoké úrovni účastníků LJD svědčí také album AFTER MIDNIGHT IN FRÝDLANT natočené po 33. Letní jazzové dílně Karla Velebného v roce 2016. Koncerty ve čtvrtek a v pátek budou mít opět skvělé velkokapelové finále: Vystoupení připraví a dva big bandy bude dirigovat Neil Wetzel.

Třicátou osmou Letní jazzovou dílnu Karla Velebného, stejně jako všechny předchozí ročníky, organizačně zajišťuje Aleš Benda, jehož je možné kontaktovat s případnými dalšími dotazy (tel. 739 210 263, e-mail abstudio@seznam.cz).

Záštitu nad 38. Letní jazzovou dílnu Karla Velebného převzalo Město Frýdlant. Seminář finančně podpořili Město Frýdlant, Ministerstvo kultury ČR, Liberecký kraj, Partnerství OSA, Nadace ČHF, RENOMIA a.s., Premedis a Ing. Jan Bořek. Partnerem 38. LJD je C. BECHSTEIN Europe s.r.o.

Město Frýdlant / Martina Petrášková

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest