KUNRATICKÁ KOSA 2021 ZNÁ SVÉ VÍTĚZE

V sobotu 21. srpna 2021 se v Kunraticích uskutečnil v pořadí 3. ročník soutěže v ručním kosení trávy. Celé klání v této tradiční dovednosti probíhalo za krásného počasí a v příjemné divácké atmosféře. Početné publikum s obdivem sledovalo počínání celkem šestnácti soutěžících, jež zkřížili své kosy se šťavnatou otavou, přičemž hlasitě fandilo 4 ženám a 12 mužům.

Ženci i žnečky po úvodní instruktáži postupně nastupovali pod bedlivým dohledem porotců ke svým soutěžním pokusům, při nichž museli na jeden záběr posekat trávu v délce přibližně 3 metrů. Ani letos si soutěžící nemohli travnatý úsek pro svou seč vybrat, neboť pořadí v němž nastupovali si na začátku vylosovali. O překvapení v trávě tedy nebyla nouze. Tu a tam se vyskytla krtina a jinde zase před kosou prchal slepýš. Se všemi nástrahami se však soutěžící popasovali náramně, a tak i letošní klání skončilo s úsměvy na jejich tvářích.

Porota letos pracovala ve složení Václav Kerda, Jiří Machatý, Jiří Novák, Vladislav Skalický a Josef Vojta. Parťačky – zapisovatelky porotcům dělaly dámy Edita Balcarová, Iva Čapková, Monika Chyšková a slečny Elča Podobská a Sabča Křížová. Celé jury patří velké poděkování, neboť se jedná o poměrně náročnou činnost. Stejně jako v předchozích dvou ročnících porotci hodnotili škálou 1 – 10 bodů celkem 5 kritérií od oblečení a vybavení ženců, přes techniku sekání, broušení kosy, kvalitu strniště a řádku až po šířku pokosu. Ten vůbec největší záběr předvedl Miroslav Šobr, který svým nástrojem pokládal trávu v šířce 376 cm.

Po dosekání posledního soutěžícího se u jednoho stolu sešly zapisovatelky, na nichž spočinul důležitý úkol v podobě sečtení bodů dosažených jednotlivými ženci a žnečkami, jež určilo konečné pořadí. Stupně vítězů letošního ročníku Kunratické kosy vypadaly následovně:

ŽENY: 1. Jana Lesáková, 2. Jana Sokolová a 3.Martina Petrášková

MUŽI: 1. Josef Morávek, 2. Saša Hejduk a 3. Miroslav Šobr

Slavnostní vyhodnocení soutěže s předáváním cen, diplomů a pamětních listů podtrhlo společné focení všech účastníků pod taktovkou Petra Bímy, které udělalo pomyslnou tečku za 3. ročníkem Kunratické kosy.

Závěrem bychom chtěli poděkovat všem soutěžícím za krásné sportovní zážitky a početnému publiku za skvělou atmosféru. V neposlední řadě děkujeme našim sponzorům, kteří do soutěže věnovali věcné ceny. Jmenovitě se jedná o Řeznictví a uzenářství Karla Kloučka, Nápoje Šípek a pivovary Svijany a Plzeňský Prazdroj a pana Matěje Horáka, který nám již potřetí věnoval pamětní tužky. Děkujeme mnohokrát.

Atmosféru ze samotného kosení Vám přinášíme prostřednictvím fotografií, které pro nás pořídil Petr Bíma, Freedlantsko.eu.

Milan Götz
starosta.kunratice@seznam.cz
www.obeckunratice.cz

Hejnicman a Hejnicfilm 2024

Hejnicman a Hejnicfilm 2024

Zapsaný spolek Jizerské aktivity Liberec a město Hejnice pořádají 12. ročník HEJNICMAN 2024závod pro drsné ženy a muže 4. ročník HEJNICFILM 2024přehlídka outdoorových filmů Libereckého kraje sobota 19. října 2024, Hejnice (náměstí, kino) HEJNICMAN 2024 12. ročník...

číst více
Letošní Kunratická stopa se těšila velkému zájmu

Letošní Kunratická stopa se těšila velkému zájmu

Kunratickou stopu si letos nenechaly ujít dvě stovky nadšených účastníků. Na fáborky vyznačenou trasu se dopoledne vydalo celkem 103 dětí v doprovodu 96 dospěláků. Během pěti kilometrového pochodu návštěvníci postupně plnili nejrůznější úkoly na celkem 10 kontrolách....

číst více

Pin It on Pinterest