KUNRATICKÁ KOSA 2021 ZNÁ SVÉ VÍTĚZE

V sobotu 21. srpna 2021 se v Kunraticích uskutečnil v pořadí 3. ročník soutěže v ručním kosení trávy. Celé klání v této tradiční dovednosti probíhalo za krásného počasí a v příjemné divácké atmosféře. Početné publikum s obdivem sledovalo počínání celkem šestnácti soutěžících, jež zkřížili své kosy se šťavnatou otavou, přičemž hlasitě fandilo 4 ženám a 12 mužům.

Ženci i žnečky po úvodní instruktáži postupně nastupovali pod bedlivým dohledem porotců ke svým soutěžním pokusům, při nichž museli na jeden záběr posekat trávu v délce přibližně 3 metrů. Ani letos si soutěžící nemohli travnatý úsek pro svou seč vybrat, neboť pořadí v němž nastupovali si na začátku vylosovali. O překvapení v trávě tedy nebyla nouze. Tu a tam se vyskytla krtina a jinde zase před kosou prchal slepýš. Se všemi nástrahami se však soutěžící popasovali náramně, a tak i letošní klání skončilo s úsměvy na jejich tvářích.

Porota letos pracovala ve složení Václav Kerda, Jiří Machatý, Jiří Novák, Vladislav Skalický a Josef Vojta. Parťačky – zapisovatelky porotcům dělaly dámy Edita Balcarová, Iva Čapková, Monika Chyšková a slečny Elča Podobská a Sabča Křížová. Celé jury patří velké poděkování, neboť se jedná o poměrně náročnou činnost. Stejně jako v předchozích dvou ročnících porotci hodnotili škálou 1 – 10 bodů celkem 5 kritérií od oblečení a vybavení ženců, přes techniku sekání, broušení kosy, kvalitu strniště a řádku až po šířku pokosu. Ten vůbec největší záběr předvedl Miroslav Šobr, který svým nástrojem pokládal trávu v šířce 376 cm.

Po dosekání posledního soutěžícího se u jednoho stolu sešly zapisovatelky, na nichž spočinul důležitý úkol v podobě sečtení bodů dosažených jednotlivými ženci a žnečkami, jež určilo konečné pořadí. Stupně vítězů letošního ročníku Kunratické kosy vypadaly následovně:

ŽENY: 1. Jana Lesáková, 2. Jana Sokolová a 3.Martina Petrášková

MUŽI: 1. Josef Morávek, 2. Saša Hejduk a 3. Miroslav Šobr

Slavnostní vyhodnocení soutěže s předáváním cen, diplomů a pamětních listů podtrhlo společné focení všech účastníků pod taktovkou Petra Bímy, které udělalo pomyslnou tečku za 3. ročníkem Kunratické kosy.

Závěrem bychom chtěli poděkovat všem soutěžícím za krásné sportovní zážitky a početnému publiku za skvělou atmosféru. V neposlední řadě děkujeme našim sponzorům, kteří do soutěže věnovali věcné ceny. Jmenovitě se jedná o Řeznictví a uzenářství Karla Kloučka, Nápoje Šípek a pivovary Svijany a Plzeňský Prazdroj a pana Matěje Horáka, který nám již potřetí věnoval pamětní tužky. Děkujeme mnohokrát.

Atmosféru ze samotného kosení Vám přinášíme prostřednictvím fotografií, které pro nás pořídil Petr Bíma, Freedlantsko.eu.

Milan Götz
starosta.kunratice@seznam.cz
www.obeckunratice.cz

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest