Už počtvrté se v prostorách naučné zemědělské stezky Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant (SŠHL) česal chmel. Ve středu 1. září 2021 u toho vedle zástupců školy, Libereckého kraje a pivovaru Albrecht nechyběli ani starosta města Jiří Stodůlka a místostarosta Frýdlantu Dan Ramzer. Z chmele, který očesali z odrůdy poloraný žatecký červeňák, nechá škola v pivovaru Albrecht uvařit opět pivo. Stejně jako loni dvanáctistupňového frýdlantského Hospodáře a jedenáctistupňového frýdlantského Čeledína. Letos nově pak i minimálně čtrnáctistupňového Kočího.
“Nápad pěstovat na naučné zemědělské stezce kromě jiných plodin i chmel, jsme s kolegou Jaroslavem Palarcem dostali vlastně už při jejím zakládání před pěti lety. Už tehdy jsme měli takový sen, že bychom z něj jednou uvařili školní pivo. A povedlo se, navíc se z česání chmele a následného vaření školního piva stává hezká tradice,” řekl už dříve ředitel SŠHL Frýdlant Ing. Miroslav Kudrna. Stejně jako loni se hned po sklizni začal v pivovaru Albrecht vařit frýdlantský Hospodář 12° a Čeledín 11°. “Letos kromě těchto dvou piv uvaříme i třetí, který se bude jmenovat Kočí. Původně jsme zamýšleli, že to bude nealkoholické pivo, ale protože vzniká mimo hlavní sezónu, kdy poptávka po nealku klesá, bude nakonec alkoholický. Jeho stupňovitost bude od 14°do 18°. Ale přesné stupně se dozvíte až na konci října, kdy vstoupí do prodeje,” doplňuje ředitel SŠHL. Všechna tři školní piva bude možné zakoupit jak v lahvích, tak stáčená v pivovaru Albrecht, bez kterého by nevznikla, a jen v lahvích pak také v prodejně školy v centru Frýdlantu.
Česání chmele si v prostorách naučné zemědělské stezky letos opět nenechal ujít ani starosta Frýdlantu Jiří Stodůlka, který chmel na frýdlantské pivo pomáhá spolu s místostarostou Danem Ramzerem trhat každoročně, od prvního ročníku. “Mám opravdu radost, že se mi splnil můj tajný sen, a sice aby se z chmelobraní stala tradice. Věřím, že už získalo své pevné místo ve škole a v jejím kalendáři akcí. A těší mě také, že se neustále rozrůstá. Loni přibyla nová chmelnice, letos další pivo. Chmelobraní se tak dynamicky vyvíjí stejně jako celá škola, která pod vedením ředitele Miroslava Kudrny a jeho spolupracovníků jen vzkvétá,” nešetřil chválou starosta Frýdlantu.
Ještě jedna novinka provázela letošní ročník chmelobraní. “Zvolili jsme nové datum. V předchozích ročnících jsme chmel česali poslední srpnový týden, letos jsme ho ale spojili se začátkem nového školního roku. To proto, že jsme na něj pozvali i naše nové prváky a jejich rodiče. Řekli jsme si totiž, že na navazování vzájemných vztahů mezi školou a rodiči není nikdy dost brzy a proč nezačít hned v první školní den. Velmi mile nás překvapilo, že se do chmelobraní opravdu zapojila řada z nich, patří jim za to velký díl. Věřím, že si na školním pivu na konci října nebo po třídních schůzkách a konzultacích v listopadu o to více pochutnají,” dodává ředitel školy Miroslav Kudrna.
Šištice chmele se česačům podařilo ve středu kolem poledne z rostlin otrhat během hodiny a půl. „Chmelové šištice putovaly rovnou do pivovaru, kde byly vhozeny do kádí. Při chmelovaru vytvoří právě ony v pivech Hospodář, Čeledín i Kočí hořkost, chuť a aroma,“ vysvětluje místostarosta Frýdlantu Dan Ramzer, který je vystudovaným agronomem. Tím, že se pivo vaří z čerstvého chmele, je jeho chuť rozmanitější a pivo je tak specifické a výjimečné. „Už teď se těším, až ho společně ochutnáme,“ dodává místostarosta Frýdlantu.
SŠHL letos chystá v prostoru naučné zemědělské stezky ještě jednu sklizeň. Tentokrát školního vína. „Chystáme se v polovině září sklidit dvě odrůdy – rondo a biancu. Hroznů se ujme Česká zahradnická akademie Mělník. Ve spolupráci s ní vznikne víno Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant, s označením Frýdlantské cuvée,“ uzavírá ředitel školy Miroslav Kudrna.
 
Zdroj: Město Frýdlant
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest