V České republice proběhl teď začátkem října už jedenáctý ročník festivalu Den architektury. U nás ve Frýdlantě to byl v pořadí druhý. Byl připraven formou cyklovýletu a po trase okolo Smědé mapoval zajímavé technické stavby.
 
Naším průvodcem byl renomovaný odborník Dr. Petr Freiwillig z Odboru péče o památkový fond NPÚ v Liberci, který se tímto tématem zabývá a jehož kniha „Od mlýnů k továrnám: výrobní stavby na Frýdlantsku“ je beznadějně vyprodaná.
 
Od bývalého mlýna u Tesca jsme se vydali k Zámeckému rybníku, kde Dr. Freiwillig hovořil o prvních průmyslových stavbách ve Frýdlantě v režii zámeckých pánů, jako byl mlýn, kovárna, pivovar. Pod zámkem také vznikla nejstarší výroba textilu a provazů ve Frýdlantě a kousek proti proudu Smědé v Tamplu bělidlo. Postupně jsme se přejeli až k bývalé textilce rodiny Richterů v Raspenavě, minuli jsme porcelánky v Luhu, pak v Hejnicích textilní závody rodiny Fritschů. Celý výlet byl zakončen v Jizerskohorském technickém muzeu v Bílém Potoce. Rozsáhlou sbírkou různých technických památek (letecké motory, textilní stroje, strojovna a kotelna přímo v objektu bývalé textilky) a zajímavou expozicí pletacích strojů, šicích strojů, prvních praček i mandlů nás provedl sám majitel objektu, pan Pavel Šercl.
 
Příští rok připravíme ke Dni architektury nové téma týkající se Frýdlantska a doufáme, že se k nám naši spoluobčané přidají v hojnějším počtu.
 
Organizátoři Jan Hlávka a Zdena Hrdinová
 
Hejnicman a Hejnicfilm 2024

Hejnicman a Hejnicfilm 2024

Zapsaný spolek Jizerské aktivity Liberec a město Hejnice pořádají 12. ročník HEJNICMAN 2024závod pro drsné ženy a muže 4. ročník HEJNICFILM 2024přehlídka outdoorových filmů Libereckého kraje sobota 19. října 2024, Hejnice (náměstí, kino) HEJNICMAN 2024 12. ročník...

číst více
Letošní Kunratická stopa se těšila velkému zájmu

Letošní Kunratická stopa se těšila velkému zájmu

Kunratickou stopu si letos nenechaly ujít dvě stovky nadšených účastníků. Na fáborky vyznačenou trasu se dopoledne vydalo celkem 103 dětí v doprovodu 96 dospěláků. Během pěti kilometrového pochodu návštěvníci postupně plnili nejrůznější úkoly na celkem 10 kontrolách....

číst více

Pin It on Pinterest