V České republice proběhl teď začátkem října už jedenáctý ročník festivalu Den architektury. U nás ve Frýdlantě to byl v pořadí druhý. Byl připraven formou cyklovýletu a po trase okolo Smědé mapoval zajímavé technické stavby.
 
Naším průvodcem byl renomovaný odborník Dr. Petr Freiwillig z Odboru péče o památkový fond NPÚ v Liberci, který se tímto tématem zabývá a jehož kniha „Od mlýnů k továrnám: výrobní stavby na Frýdlantsku“ je beznadějně vyprodaná.
 
Od bývalého mlýna u Tesca jsme se vydali k Zámeckému rybníku, kde Dr. Freiwillig hovořil o prvních průmyslových stavbách ve Frýdlantě v režii zámeckých pánů, jako byl mlýn, kovárna, pivovar. Pod zámkem také vznikla nejstarší výroba textilu a provazů ve Frýdlantě a kousek proti proudu Smědé v Tamplu bělidlo. Postupně jsme se přejeli až k bývalé textilce rodiny Richterů v Raspenavě, minuli jsme porcelánky v Luhu, pak v Hejnicích textilní závody rodiny Fritschů. Celý výlet byl zakončen v Jizerskohorském technickém muzeu v Bílém Potoce. Rozsáhlou sbírkou různých technických památek (letecké motory, textilní stroje, strojovna a kotelna přímo v objektu bývalé textilky) a zajímavou expozicí pletacích strojů, šicích strojů, prvních praček i mandlů nás provedl sám majitel objektu, pan Pavel Šercl.
 
Příští rok připravíme ke Dni architektury nové téma týkající se Frýdlantska a doufáme, že se k nám naši spoluobčané přidají v hojnějším počtu.
 
Organizátoři Jan Hlávka a Zdena Hrdinová
 
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest