Paní V. (54 let) se synem (32 let) přišli o byt – paní V. zemřel manžel a sama se synem náklady na bydlení platit nezvládala. Žili u příbuzných, až na konec skončili u jedněch, kteří jim nabídli, že můžou bydlet u nich ve sklepě, než si seženou jiné bydlení.

Paní V. pracovala většinou jako pomocná síla v kuchyni nebo jako pracovnice obce v rámci veřejně prospěšných prací. Syn po úrazu ruky pracovat nemohl.

Ve spolupráci s pracovníky neziskové organizace se pokoušeli sehnat bydlení – bohužel bez úspěchu (měli velmi nízký příjem a na vyřízení příspěvku na hmotnou nouzi teprve čekali). Vzhledem ke sníženým kompetencím v oblasti jednání s institucemi (úřad práce, obec apod.) potřebovala i zde paní V. podporu. Sociální pracovnice městského úřadu ženě nabídla, že může bydlet na ubytovně, ovšem pouze ona, bez syna. Paní V. nabídku nevyužila, syna opustit nechtěla.

Ani po čtyřech měsících se jim bydlení sehnat nepodařilo. Nakonec museli sklep opustit, odešli bydlet do lesa nedaleko obce, kde měli kdysi pronajatý byt.

Nyní, po roce máme informace, že se paní se synem vyskytuje v krajském městě na ubytovně. Ani zde nejsou podmínky pro bydlení ideální. Ubytovna je hlučná a žena uklízí opuštěné pokoje po ostatních lidech. Ráda by se vrátila na Frýdlantsko, bohužel nemá kam.

……………………….

V souvislosti s konferencí Bydlení a bezpečí na Frýdlantsku, která se koná v úterý 19. října v Klášteře Hejnice (na stránkách Freedlantsko.eu si o ní můžete přečíst zde), bychom čtenáře portálu rádi seznámili s příběhy lidí, kteří hledali nebo hledají bydlení. Některým se to nepodařilo. Někteří bydlení našli a příběh hledání domova je šťastně u konce. A někteří ke šťastnému konci nedospěli, ani když domov našli. Přesto je třeba jim opakovaně dávat šanci a podávat pomocnou ruku, protože skutečnost, že něco chtějí změnit, ještě neznamená, že to sami, bez pomoci a vstřícnosti druhých, dokážou.

………………………..

Poněkud netradiční pozvánka

BÝT, BYDLIT, OBYVATEL, BYT, PŘÍBYTEK, NÁBYTEK atd. Vyjmenovaná slova po „b“. Každý je zná, všichni vědí… Ale možná už ne všichni vědí, že zhruba polovina jich je odvozena hned od prvního z nich, slovesa „být“, a že tedy „být“ velmi úzce souvisí s „bydlet“ a naopak – a to nejen z jazykového hlediska.

Ačkoli to zní samozřejmě, „jsme“ a přitom „bydlíme“, pro řadu z nás to tak samozřejmé není – někteří lidé dnes v bydlení narážejí na problémy, s nimiž si sami nedokážou poradit. Vysoké nájemné a kauce, diskriminace při vstupu do bydlení, specifické potřeby různých skupin obyvatel, jako jsou senioři, rodiče-samoživitelé, mladí lidé osamostatňující se od rodičů, osoby vracející se z léčebných zařízení, oběti domácího násilí, lidé s fyzickým nebo mentálním hendikepem, mladí lidé opouštějící dětský domov… Ti všichni a mnozí další jsou na trhu s bydlením zranitelní, a mají-li si bydlení udržet, cítit se v něm bezpečně, nezatěžovat majitele bytu dluhem na nájemném, své okolí konflikty, hlukem nebo nepořádkem (nic z toho přitom nemusí být projevem zlé vůle), je dobré znát jejich potřeby a snažit se jim vyjít vstříc.

Na to, jak pomoci těm, kdo pomoc v bydlení potřebují, na možnosti spolupráce jednotlivých aktérů v bydlení, ale i na zkušenosti obcí, které na svém území sledují potřeby obyvatel v oblasti bydlení a situaci řeší formou podporovaného bydlení, se zaměří konference „Bydlení a bezpečí na Frýdlantsku“, která proběhne v úterý 19. října v klášteře v Hejnicích. Mezi přednášejícími budou poradci z Ministerstvo práce a sociálních věcí, Agentury pro sociální začleňování či Platformy pro sociální bydlení, starostové obcí, které realizují „sociální bydlení“, sociální pracovníci či pracovníci Policie ČR.

Patříte-li mezi aktéry, jichž se otázka bydlení týká – jste představitelé obcí, zaměstnanci obecních úřadů, soukromí pronajímatelé, pracovníci úřadu práce, sociálních služeb, neziskových organizací, Policie ČR aj. –, anebo vás toto téma zajímá jako soukromou osobu, které není lhostejno, co se v oblasti bydlení děje, přijďte se setkat s odborníky, kolegy a těmi, kdo se mohou podělit o cenné zkušenosti. Dozvíte se mnoho zajímavého a i vy budete mít příležitost přispět k tématu, které je velmi složité, nicméně se jím nelze nezabývat, protože se dotýká nás všech.

Zájemci se mohou registrovat na stránkách projektu socialni-bydleni-frydlantsko.webnode.cz nebo vyplnit formulář. V případě dotazů pište prosím na adresu alice.chocholouskova@masif.cz.

Za MAS Frýdlantsko, z. s.
Alice Chocholoušková

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest