Akce vyhlášená státem vám umožní zbavit se vysokých exekučních poplatků, sankcí a úroků, které vám navýšily původní dluh a komplikují tak jeho splácení. Stačí, když zaplatíte původní dluh a poplatek 908 korun. Máte čas jenom do 28. ledna, tak zbytečně neotálejte.

 

Jak Milostivé léto funguje?

3 podmínky, které musíte splňovat!

 

1. DLUŽÍTE STÁTU, OBCI ČI JEJICH ORGANIZACÍM

Akce se vedle státu a obcí týká i jejich většinově vlastněných organizací, jako jsou např. dopravní podniky, nemocnice, ČEZ, Pražská energetika, Pražská plynárenská, Mostecké bytová, Česká televize, Český rozhlas atp., a dále se akce týká i všech zdravotních pojišťoven.

2. DLUH JE V EXEKUCI

Pokud dluh ještě není v exekuci nebo jste v oddlužení, Milostivé léto nelze uplatnit.

3. EXEKUCE JE VEDENA SOUKROMÝM EXEKUTOREM

Milostivé léto se nevztahuje na exekuce vedené státem, tzv. správní nebo daňové exekuce, které jsou nejčastěji vymáhané celní správou, finanční správou či okresní správou sociálního zabezpečení.

 

Příklady exekucí: 

 

Typické příklady exekucí, na které se milostivé léto vztahuje, jsou například exekuce na zdravotním pojištění, exekuce za nájemné u obecních či městských bytů, dále nezaplacené poplatky vůči obci, pokuty za jízdu načerno v MHD, regulační poplatky u lékaře nebo dluhy na energiích u společností se státní účastí.

 

Co pro to musíte udělat?

 

INFORMUJTE EXEKUTORA A ZJISTĚTE PŘESNOU ČÁSTKU KE SPLACENÍ

Požádejte exekutora doporučeným dopisem o vyčíslení aktuální dlužné jistiny. Uveďte, kam chcete zaslat odpověď, a nezapomeňte doplnit, že se jedná o akci “Milostivé léto”. Odpověď exekutora bude chvíli trvat (zpravidla dva týdny, ale počítejte raději s 30 dny), proto mu napište co nejdříve.

Exekutora kontaktujte, i když jste jistinu už někdy hradili. Může se stát, že ve skutečnosti jistina uhrazena není, protože vaše platby šly přednostně na úroky, pokuty a náklady. O vašem záměru využít tuto akci potřebuje exekutor vědět i v případě, že jistinu už máte uhrazenou.

ZAPLAŤTE NESPLACENOU JISTINU A NÁKLADY EXEKUCE

Po obdržení odpovědi je třeba zaslat nebo složit na účet exekutora nesplacenou jistinu, kterou vám exekutor sdělil, a 908 Kč na náklady exekuce.

Nezapomeňte uvést všechny náležitosti i správný variabilní symbol, který vám upřesní exekutor.

Do zprávy pro příjemce uveďte své jméno a poznámku, že se jedná o Milostivé léto (např. Jan Novák – splátka na jistinu – Milostivé léto).
Platba musí být připsána na účet exekutora v období akce, tedy od 28. října 2021 do 28. ledna 2022.

OVĚŘTE SI, ŽE VŠE PROBĚHLO V POŘÁDKU

Exekutor je povinen po splacení dlužné jistiny vydat rozhodnutí, kterým vás osvobodí od placení zbytku dluhu. Nic dalšího tedy dělat nemusíte, ale doporučujeme po provedení platby kontaktovat exekutora pro ověření, že vše proběhlo v pořádku.

 

Více včetně dokumentů ke stažení na: 

 
 
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest