V sobotu 16. října proběhl v Hejnicích za pěkného slunečného počasí 9. ročník sportovně-turistické akce pro „drsné ženy a muže“ Hejnicman 2021. Akci zorganizoval zapsaný spolek Jizerské aktivity Liberec ve spolupráci s Městem Hejnice.

Nejnáročnější závod Žulový trojboj musel být bohužel letos omezen kvůli upozornění Českého rybářského svaz, z. s., Severočeského územního svazu, že v této době dochází v řece Smědé ke tření pstruha obecného. Zrušena tedy byla divácky atraktivní disciplína běh vodou, tzv. „canyoning“ ve Smědé. Nahrazena byla během s kýblem vody, který měli závodníci po absolvování trasy dlouhé 700 m přinést na hejnickém náměstí plný. Následovala disciplína „polárník“, kdy účastníci museli oběhnout zelenou plochu na lyžích a při tom táhnout pneumatiku, a nato je čekal výběh na vrchol Ořešníku a návrat do cíle.

Závodu se zúčastnili dva závodníci, z nichž byl rychlejší Michal Černý (57 let) z Raspenavy, jeho čas měl hodnotu 52:41. Na druhém místě doběhl Radim Foltman (42 let) z Liberce, když všechny tři disciplíny zvládl za 58:06.

Ve 14 hodin byl společným startem zahájen hlavní závod – Ořešník. Celkem osm mužů vyrazilo s povinnou zátěží 15 kg po červené značce na horu Ořešník s motivací pokořit dosavadní rekord Zuzany Kocumová výkonem 41:33 z roku 2015. Jejich úkolem bylo zvládnout trať 5 km, tedy výběh a sestup, v co nejkratším čase.

Jako první dorazil do cíle Petr Schneider (42 let) z Liberce, vítězným časem 50:14 se tak stal letošním Hejnicmanem 2021. Na druhém místě se umístil časem 52:19 Michal Černý (57 let) z Raspenavy a jen o několik sekund pomalejší skončil na třetí příčce hejnický Marek Plášil (33 let), jeho čas měl hodnotu 52:43.

Po doběhu posledního závodníka proběhlo na hejnickém náměstí vyhlášení vítězů, kde ti nejlepší v jednotlivých závodech převzali z rukou pořadatelů Jany Kuhnové, Štěpánky Novákové a Pavla D. Vinkláta nejen putovní ceny, ale i praktické věcné ceny, např. víkendový pobyt pro dvě osoby na chatě Hubertka, buřtový věnec od Řeznictví a uzenářství Klouček Raspenava či výpravné publikace z nakladatelství Knihy 555 Liberec. Všichni závodníci, kteří se na trati vydali ze všech sil, si odnášeli diplomy a účastnické listy vytvořené grafikem Petrem Bímou z Pekla.

Ve statistice letošního Hejnicmana 2021 lze zaznamenat, že nejmladším účastníkem byl Matouš Jakub (27 let) z Hejnic, nejstarším Michal Černý (57 let) z Raspenavy a nejvzdálenějším závodníkem se stal David Navrátil z Dobříše.

Na Hejnicmana navázal v 19 hod. v hejnickém kině 1. ročník Hejnicfilmu 2021, přehlídka outdoorových filmů Libereckého kraje. Kromě projekcí proběhla i beseda s filmařem Viktorem Kunou, který momentálně dokončuje celovečerní film o Jizerských horách. Přehlídku čtyř dokumentárních filmů zhlédlo na 40 diváků.

Příští, jubilejní 10. ročník Hejnicmana 2022 a promítání outdoorových filmů 2. ročníku Hejnicfilmu pořadatelé plánují na sobotu 15. října 2022.

Už se těšíme se na nové Hejnicmany!

Pavel D. Vinklát, ředitel závodu
(foto Pavel D. Vinklát, Tereza Grebeníčková)

 

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest