Úplně novou jabloňovou alej má od středy 10. listopadu 2021 Frýdlant podél cesty mezi cyklostezkou a silnicí na Nové Město pod Smrkem, tedy Novoměstskou ulicí. Alej je výsledkem spolupráce Města Frýdlant, Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant, Základní školy speciální Frýdlant a ZŠ, ZUŠ a MŠ Frýdlant. Na městském pozemku ji sázely společně děti z obou základních škol pod odborným vedením žáků SŠHL oboru zahradník. Celkem do země po obou stranách cesty zasadili 30 jabloní osmi různých odrůd. Ruku k dílu při sázení aleje přiložili vedle dětí i starosta Frýdlantu Jiří Stodůlka, ředitel SŠHL Frýdlant Ing. Miroslav Kudrna a ředitelka ZŠ speciální Mgr. Jaroslava Smolová.

„Pro tuto poměrně větrnou cestu nad Frýdlantem jsme s ohledem na klimatické podmínky a nadmořskou výšku vybrali odolnější staročeské odrůdy jablek. Navíc roubované na semenáči, což sice znamená, že začnou plodit později, nejdříve za pět let, ale stromky zato budou velmi odolné a dlouho rostoucí,” vysvětluje starosta Frýdlantu Jiří Stodůlka. Konkrétně jsou do nové aleje zasazeny jabloně odrůd panenské české, coxova reneta, ovčí hubička, červený hranáč, boikovo, polokoženáč, schwarzwaldské, boscopské zelené a astrachán.

Výsadby stromků se účastnily děti ze Základní školy speciální i osmáci ze ZŠ, ZUŠ a MŠ Frýdlant. „Než začaly stromky sázet, vyslechli si žáci instruktáž, jak stromek připravit a jak potom výsadbu nejlépe provést. Naši studenti se dnes stali pro tyto žáky základních škol jakýmisi mentory, odborným dohledem. Pak už si každý mohl do připravené jámy usadit a zasadit svůj vybraný stromek,“ vysvětlil ředitel SŠHL Frýdlant Ing. Miroslav Kudrna. Stejně jako starosta města věří, že děti budou mít díky osobnímu prožitku k aleji vztah. „Jsem přesvědčený o tom, že se na „své“ stromky přijdou čas od času podívat, jak se jim daří. S rodiči, prarodiči, kamarády, později třeba i se svými partnery a jednou i dětmi. A až začnou stromky plodit, budou moci ochutnat, jak dobrá jablka na nich rostou,“ dodává ředitel školy.

Nová alej je dlouhá zhruba 200 metrů. V příštím roce na ní má navázat další, na druhé straně novoměstské silnice, která bude na tuto jabloňovou vlastně navazovat. „Nová alej povede od novoměstské silnice na Krásný Les. Tentokrát bude o dost delší, plánujeme, že bude zhruba půl kilometrová. Vysázet se na ní opět ve spolupráci se školami chystáme mix ovocných stromů, vedle jabloní ještě například hrušně, třešně nebo švestky,“ uzavírá starosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

Další fotografie zde: https://www.mesto-frydlant.cz/cs/obcan/archiv/archiv-2021/deti-z-frydlantskych-skol-vysazely-nad-mestem-novou-jablonovou-alej.html

Zdroj: Město Frýdlant

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest