Až 150 příznivců jednoho z nejstarších pomníčků Jizerských hor se sešlo v sobotu 20. listopadu 2021 U Zabitého mládence. Přišli a přijeli nejen z Frýdlantska, Liberecka a Jizerských hor, ale doslova z celých Čech i saské Horní Lužice. Motivem jim byla ohlášená trachtace a požehnání obnoveného pomníčku.

Příběh památky se vztahuje k tragické události vraždy 16letého zámečnického učně Antona Neumanna z Hejnic, ke které došlo 18. července L. P. 1825. Od té doby k památce přišly desetitisíce poutníků, aby zde nebohému věnovali modlitbu či vzpomínku.

Obnovy místa se ujal spolek Frýdlantsko, který celou akci uskutečnil díky finanční podpoře Nadace Občanského fóra a dárcům z veřejné sbírky Donio.cz. Restaurování kamenných částí a malování nového obrázku provedla Vanesa Trostová, kovářské práce byly svěřeny Janu Pramínku Moravcovi. Český text, který se v kameni poprvé objevil na počátku 60 let minulého století, byl nově přesunut na samostatnou dřevěnou stojku, tabulka je vyrobena ze smaltového plechu. Na místě byly také provedeny terénní úpravy a obnovena přístupová cesta.

Sobotní trachtace začala ve 14 hodin. Místu i lidem požehnal hejnický farář Pavel Andrš, pěveckým vstupem doprovodily členky sboru ČVUT pod vedením Jana Steyera.

Frýdlantsko, spolek pro kulturu a krajinu děkuji všem, kteří se na obnově podíleli i těm, kteří se včerejší lesní slavnosti zúčastnili. A to i za Toníka Neumanna z Hejnic, kterému včerejší den patřil především!

Jan Heinzl
Frýdlantsko, z. s.
www.frydlantsko.cz
www.facebook.com/spolekfrydlantsko/

Pro Frýdlantsko, z.s. nafotil Petr Bíma, www.freedlantsko.eu, www.reklama-frydlant.cz, www.petr-bima.cz

Související: https://www.frydlantsko.eu/events/zehnani-pomnicku-u-zabiteho-mladence/

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest