V úterý 14. 12. 2021 proběhl v krásných historických prostorách bývalého desfourského zámečku ve Smržovce křest nové knihy o Jizerských horách. Kniha se nazývá Hranice desfourských lesů na velkostatku Smržovka a tvoří ji dvě samostatné části vložené do ozdobné kartonové etuje. První část knihy pojednává o historii panství, které vzniklo po roce 1620 a trvalo až do druhé světové války, a to především s důrazem na lesní majetky, které zahrnovaly v podstatě skoro celou jižní stranu Jizerských hor. Druhou část pak tvoří katalog doposud dohledaných bodů této hranice a obsahuje bezmála 2000 položek se stručným popisem a lokalizací.

Křest proběhl v přátelské a uvolněné atmosféře za účasti asi 40 přátel a milovníků jizerskohorských lesů. Večerem provázel autor knihy René Bělohradský. Po jeho úvodním slovu rozezvučely zámecké prostory měkké tóny violoncella třemi krátkými skladbami ze suity G dur od J. S. Bacha v provedení Anežky Krouské. Následovala projekce fotografií ze života hledačů hranice a jejich představení publiku. Během této projekce vznikl „živý obraz“, který znázorňoval vytyčování hranice na počátku 19. století. Od kameníka, který právě vysekával nový sloupek, přes měřiče s tyčemi a provazy, až po usazování hraničního bodu do země – to vše měli přítomní možnost v obraze sledovat.

Večer pokračoval samotným křtem knihy. Hlavním kmotrem se stal Lukáš Šoltys, jehož nadace Premedis se nezanedbatelným dílem zasloužila o finanční podporu při vzniku knihy. Dalšími kmotry pak už byli všichni přítomní „hraničáři“, kteří trávili mnoho času v uplynulých pěti letech hledáním již dávno ztracených bodů hranice a jejich vracení „do života“, což byli kromě autora především Ivo Lánský, Zdeněk Krouský, Jiří Eršil a René Číž.

Zdařilý večer byl poté ukončen společným přípitkem všech zúčastněných, neformální debatou s řízečkovým cateringem a malou autogramiádou.

Pro zájemce je kniha nyní v limitované edici k dispozici za cenu 550 Kč přímo u autora, a to na mailové adrese belohradskyr(zavináč)seznam.cz

Přednáška v Hejnicích: Zapomenutá historie Jizerských hor
Přednášející: René Bělohradský
Termín: 21. ledna 2022 od 18 hodin
Místo: Klášter Hejnice
Vstupné: dobrovolné

Fotografie z křtu: Petr Bíma, www.freedlantsko.eu

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest