Sídliště ve Frýdlantu procházejí vítanou revitalizací. S obnovou nejstaršího z nich, sídliště kolem ulice U nemocnice, se začalo před čtyřmi lety. Poslední částí jeho obnovy bylo zřízení nového hřiště, které přibylo loni. Mezitím se město zaměřilo na další sídliště a jejich postupnou obnovu, konkrétně v ulici Bezručova, poté v ulici Družstevní a následně mezi ulicemi Lužická, Fügnerova a Husova. Právě zde se bude v obnově pokračovat i letos.

„Kompletní revitalizaci sídlišť jsme začali připravovat zhruba před šesti lety a zvolili jsme logické pořadí od nejstaršího po nejmladší. Začali jsme revitalizací sídliště kolem ulice U nemocnice, pak přišlo na řadu sídliště v Bezručově ulici a vzhledem k dřívější částečné investici do vrchního parkoviště jsme revitalizaci provedli také v ulici Družstevní. Celý veřejný prostor je v těchto ulicích již dokončen. Jsou tam nové chodníky, parkoviště, vozovky, přibyla hřiště, zeleň a dětské prvky,“ vypočítává starosta Frýdlantu Jiří Stodůlka. 

Loni pak město začalo s obnovou sídliště mezi ulicemi Lužická, Fügnerova a Husova. „Tady jsme začali úpravou stávajícího parkoviště v Husově ulici, protože situace s parkováním byla v této ulici tristní. Následovaly úpravy vstupů do některých panelových domů a obnova cestiček ve vnitrobloku. Další práce budou následovat letos, konkrétně opravy chodníčků a kanalizačních šachet, které jsou většinou zhavarované. Práce budou prováděny ve spolupráci s Frýdlantskou vodárenskou společností, a.s. a půjde opět o chodníky ve vnitrobloku, které jdou souběžně s ulicemi Školní a Husova,“ doplňuje starosta Frýdlantu.

Revitalizace sídlišť je v posledních třech případech hrazena plně z městského rozpočtu. „U první revitalizace sídliště u nemocnice jsme k financování využili dotaci, u dalších jsme se už rozhodli jít cestou vlastního financování. Připravit projekt tak, aby mohl získat dotaci, je totiž finančně velmi náročné, musí například obsahovat urbanistickou studii a další prvky, které jsou nákladné. A protože nechceme zbytečně vynakládat finanční prostředky tam, kde to není nezbytné, hradíme si od té doby revitalizace sídlišť z městského rozpočtu,“ vysvětluje místostarosta Frýdlantu Ing. Dan Ramzer. Město využívá k obnově územní studie, které si samo ve spolupráci s architekty zpracovalo a kam jsou zapracovány také požadavky místních obyvatel. „Na základě těchto studií pak tyto veřejné prostory přetváříme tak, aby byly funkční a sloužili lidem co nejlépe. Rekonstruujeme v nich inženýrské sítě, dešťovou kanalizaci, vodovod, zeleň, zlepšujeme kvalitu komunikací, doplňujeme dětské prvky,“ dodává starosta Frýdlantu.

V revitalizacích sídlišť bude Frýdlant pokračovat i v dalších letech, následovat budou sídliště v ulicích Březová a Lesní.

 
Zdroj: Martina Petrášková, tisková mluvčí města Frýdlant
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest