Hrad a zámek Frýdlant vstupuje do nové etapy – po 32 letech zde došlo ke generační kastelánské obměně.

K 1. lednu byl novým kastelánem jmenován MgA. Jiří Holub, který se v roce 2021 úspěšně účastnil otevřeného výběrového řízení a komisi přesvědčil nejenom díky svým zkušenostem ze správy a řízení památkových objektů, ale také vizí, kam frýdlantský komplex směřovat. Ve funkci tak vystřídal PhDr. Janu Pavlíkovou, která na frýdlantském zámku působila od 1. května 1990.

„Na sezonu chystáme s kolegy velkou změnu – stávající prohlídkovou trasu, která se historicky řadila k těm nejdelším, rozdělíme na trasu věnující se hradu a na trasu věnující se zámku. Byť byl Frýdlant prohlídkou, která spojovala hrad i zámek, až legendární, domnívám se, že musíme akceptovat požadavky současného návštěvníka a dát mu na výběr, zda ho láká více expozice hradní, či zámecká. Milovníci historie navštíví jistě trasy obě“, uvádí svůj první počin nový kastelán. Novinek bude na Frýdlantu více, ty chce ale Jiří Holub představit až se zahájením sezony v dubnu.

„Frýdlantský hrad a zámek je jedním z ikon severu. Děkuji paní Pavlíkové za její práci pro objekt. Právě za jejího působení zde došlo k celkové obnově hradu a věže konzervační metodou, reinstalaci prohlídkové trasy na zámku i hradu včetně obnovy původních výmaleb, v nedávné době také paní kastelánka ve spolupráci s kolegy z Územního odborného pracoviště v Liberci instalovala novou výstavu Frýdlantský poklad obsahující nálezy ze Zámeckého rybníka. Právě ten byl za jejího působení celkově revitalizován, revitalizován byl i zámecký park. Přeji paní kolegyni hodně zdraví, radosti a naplnění svých plánů, protože jak ji znám, využije nyní volný čas velmi aktivně“, hodnotí uplynulé roky PhDr. Miloš Kadlec, ředitel Územní památkové správy na Sychrově, pod jehož vedení tato památka spadá.

Medailonek nového frýdlantského kastelána:

Jiří Holub vystudoval obor cestovní ruch v Postoloprtech a vysokou školu Literární akademie Josefa Škvoreckého, obor Tvůrčí psaní, redakční práce.  Na památkách se pohybuje od roku 1994, kdy začal pracovat jako sezónní průvodce na zámku Červená Lhota, kde o rok později nastoupil jako zástupce kastelána. Zkušenosti získal také na objektech Jindřichův Hradec a Karlštejn. V roce 1999 se stal zástupcem kastelána na vodním hradu Švihov, kde byl od roku 2001 kastelánem. Dále jako kastelán pracoval na zámku Humprecht, od roku 2009 do 30. 9. 2021 byl kastelánem státního zámku Hrubý Rohozec. V červnu minulého roku uspěl ve výběrovém řízení na pozici kastelána státního hradu a zámku Frýdlant. Jmenován byl k 1. 1. 2022. Jiří Holub je také uznávaným spisovatelem. Dětskou čtenářskou obec zaujaly humorné knihy s tituly Jak se zbavit Mstivý SoniVzpoura strašidel nebo Kolik váží Matylda, pro dospělé jsou určeny novely Zádušní mše za hraběnku či Prostě na mě zapomněli

Zdroj: www.zamek-frydlant.cz

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest