Během uplynulého roku řešili policisté v Libereckém kraji 4 641 dopravních nehod, meziročně počet stoupl o 124. Zemřelo při nich 15 lidí, dalších 47 utrpělo těžká zranění a 1 025 osob se zranilo lehce. Loňské dopravní nehody mají o dvě oběti více než o rok dřív, naopak těžce zraněných podle policejních statistik výrazně ubylo.

„Hlavní příčinou dopravních nehod je dlouhodobě nepřiměřená rychlost. Varovné jsou i nehody motorkářů, které zpravidla mívají vážné následky. Vloni na silnicích v kraji zemřeli 3 motorkáři a 8 jich záchranáři s těžkým poraněním odvezli do nemocnic,“ uvádí Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana odpovědný za resort dopravy. „Vysoká rychlost je nebezpečný hazard. Případný střet motorky s vozidlem nebo pevnou překážkou často končí fatálně,“ pokračuje.

Základní fakta jsou téměř stejná. Ve statistikách se pravidelně objevuje, že nehody se zraněním nejčastěji způsobují nesprávná jízda a nepřiměřená rychlost. Ta v roce 2021 zabila 5 lidí a 16 osob utrpělo těžká zranění. Nesprávný způsob jízdy má pak za následek 5 mrtvých a 11 těžce zraněných.

„Nehodové statistiky v kraji dlouhodobě zaznamenávají pokles vážných následků nehod. Nejrazantnější je u těžce zraněných osob. Náš kraj patří v tomto ohledu k těm nejbezpečnějším v zemi,“ upřesňuje Jan Polák, ředitel Týmu silniční bezpečnosti.

Liberecký kraj je velmi aktivní v prevenci a osvětě zvýšení bezpečnosti na silnicích. Na vzdělávání dětí v oblasti silničního provozu cílí především projekt Markétina dopravní výchova. Projekt Učme se přežít zase pomáhá zlepšovat dovednosti motocyklistů a připravovat je na krizové situace. „Oba projekty potrvají i v letošním roce. Soustředíme se i na mladé řidiče a motorkáře. V této oblasti bychom rádi pokračovali s našimi partnery v podpoře výuky v autoškolách a nadstavbových kurzech,“ dodává Polák.

TZ: BESIP

Zdroj: Liberecký kraj, Mgr. Filip Trdla, tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest