Rada Libereckého kraje na svém mimořádném zasedání dnes schválila finanční podporu ve výši 25 milionů korun partnerské Vinnycké oblasti na Ukrajině. Vinnycké oblastní státní správě také daruje dvacet satelitních telefonů.

Liberecký kraj vyjadřuje touto cestou podporu obyvatelům své partnerské Vinnycké oblasti i všem ostatním občanům Ukrajiny, která se dnes stala obětí nepřípustné agrese ze strany ozbrojených sil Ruské federace. 

„Nechceme ale zůstat pouze u slov, chceme také nabídnout konkrétní pomoc. Navrhl jsem proto poskytnutí finančního daru našim ukrajinským přátelům z partnerského regionu, a také poskytnutí věcného daru, konkrétně dvaceti satelitních telefonů,“ uvedl Martin Půta, hejtman Libereckého kraje.

Radní jednohlasně podporu směřovanou do vojensky napadené Ukrajiny schválili. Liberecký kraj v nejbližších dnech pošle finanční prostředky na účet nadace Podilska Hromada, Comunmunity Foundation, která sídlí přímo ve Vinnycké oblasti na Ukrajině. Telefony poslouží tamní oblastní státní správě. Finanční i materiální pomoc ještě musí počátkem března schválit krajské zastupitelstvo.

Hejtman Půta také poslal starostům všech 215 obcí v Libereckém kraji dopis s žádostí o vyhledání veškerých možných ubytovacích kapacit pro případné uprchlíky z válečných zón na Ukrajině.

Liberecký kraj má s Vinnyckou oblastí na Ukrajině uzavřenu dohodu o partnerství od roku 2016 a spolupráci od té doby rozvíjí v různých oblastech.

„Chci touto cestou vyzvat i ostatní obyvatele naší země, aby podpořili Ukrajinu a zejména její obyvatele, kteří se nachází v nelehké situaci. Mohou i finančně, prostřednictvím různých charitativní organizací,“ dodal Martin Půta.  

Například veřejnou sbírku pro Ukrajinu vyhlásila Charita Česká republika. Sbírkový účet vedený u České spořitelny má číslo 55660022/0800, variabilní symbol 104. Přispět je možné také zasláním dárcovské SMS na číslo 87 777 ve tvaru DMS CHARITASVET 30, DMS CHARITASVET 60 nebo DMS CHARITASVET 90.

Zdroj: Liberecký kraj, Mgr. Andrea Fulková
vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů
andrea.fulkova@kraj-lbc.cz
485226332
739541549

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Začátkem července začnou probíhat zemní práce na odstavné a parkovací ploše ze zasakovacích dílců v okolí stávajícího altánu na návsi ve Višňové. Stavebními úpravami vznikne 10 parkovacích míst pro automobily s umístěním nabíjecí stanice pro elektromobily a další...

číst více
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest