V okolí českých hranic se opět objevily u prasat případy nákazy africkým morem. Bylo tomu tak v Německu a Polsku. Liberecký kraj i Krajská veterinární správa  se připravují na možnost, že se nemoc objeví i v České republice.

„V současné době se nákaza drží ve vzdálenosti pět až deset kilometrů od naší hranice. Situaci bedlivě monitorujeme, všechna odlovená i nalezená uhynulá prasata se na nákazu vyšetřují, kontrolují se také chovy prasat. Neponecháváme nic náhodě,“ prohlásil ředitel Krajské veterinární správy Roman Šebesta.   

V duchu hesla Kdo je připraven, není překvapen, chystá veterinární správa ve spolupráci s krajským úřadem, obcemi i myslivci opatření, která by se uvedla v život v případě, že by nákaza české hranice prolomila. 

Pokud by se tak stalo, měli by myslivci v pásmu infekce zakázáno lovit veškerou volně žijící zvěř. „Předpokládáme, že by toto omezení mohlo trvat pouze měsíc. Je pravděpodobné, že během této doby by se podařilo nákazu dostat pod kontrolu tak, aby se mohlo přejít k organizovanému odlovu přeživších prasat. Pro lovce by byla motivací k odlovu i sběru uhynulých kusů finanční odměna,“ doplnil Šebesta.

Pro chovatele prasat by výskyt afrického moru na našem území zpočátku dočasně znamenal konec chovu prasat ve výbězích a zákaz přesunu prasat. „V průběhu zhruba čtrnácti dnů od vydání zákazu bychom situaci vyhodnocovali a poté by se mohly na přesuny vydávat výjimky. Dohlížela by na ně veterinární správa. Pravidla by se vztahovala i na chovatele miniprasátek,“ sdělil Šebesta.

Nelze zároveň vyloučit možnost výrazného omezení či úplného zákazu vstupu do lesů, přičemž těm, kteří by do nich museli z pracovních či dalších důležitých důvodů, například vlastnických práv, by vstup povolen byl.  „Dále by pak byli lidé nabádáni, aby výrazně omezili v lesích volnočasové aktivity, popřípadě do nich nevstupovali vůbec. „Lidskou přítomností se zvěř nejen plaší a migruje, což by napomohlo šíření nákazy, ale i samotný člověk, materiál a technika, kterou používá, může k šíření nákazy velmi přispět,“ upřesnil Šebesta.

Již nyní platí důležité upozornění. „Pokud někdo nalezne uhynulý kus prasete divokého, ať informuje příslušnou obec, místní myslivce nebo krajskou veterinární správu, případně policii nebo hasiče. Dále prosím, aby lidé na uhynulou zvěř nesahali a současně před kontaktem chránili i své psy,“ prohlásil Václav Židek, krajský radní pro resort životního prostředí a zemědělství. „Africký mor prasat je virové, vysoce přenosné nakažlivé onemocnění, pro prasata smrtelné, které představuje vážnou hrozbu i pro chovatele prasat domácích. Naštěstí se nepřenáší na člověka ani jiné živočišné druhy.“

 

Jan Mikulička, Liberecký kraj
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Začátkem července začnou probíhat zemní práce na odstavné a parkovací ploše ze zasakovacích dílců v okolí stávajícího altánu na návsi ve Višňové. Stavebními úpravami vznikne 10 parkovacích míst pro automobily s umístěním nabíjecí stanice pro elektromobily a další...

číst více
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest