Pobytové lůžkové zařízení pro seniory, které bude nabízet i denní stacionář pro seniory či odlehčovací službu, by mohlo v horizontu deseti let vzniknout v budově bývalé chirurgie a bývalého ředitelství ve frýdlantské nemocnici. Na záměru začíná v současné době pracovat Město Frýdlant v kooperaci s Husitskou diakonií – Církví československou husitskou, která ve Frýdlantu provozuje DOMOV U SPASITELE v Máchově ulici. Spolupráce počítá s tím, že by se do objektu v nemocnici přestěhovali klienti DOMOVA U SPASITELE, čímž by vznikl prostor pro jeho rekonstrukci, přestavbu a možné nové využití.

„Pro budovu bývalé chirurgie, ve které byly lékařské pokoje a také třeba ředitelství, jsme hledali využití. Krajská nemocnice Liberec (KNL), která v současné době frýdlantskou nemocnici provozuje, totiž o tuto budovu při vstupu Frýdlantu do akciové společnosti KNL nestála a tak budova nadále zůstává v majetku města. Nakonec zastupitelstvo města rozhodlo o tom, že začne spolupráce s Církví československou husitskou, která ve Frýdlantě provozuje DOMOV U SPASITELE, na možnosti využít budovu bývalé chirurgie pro klienty domova. Uvažuje se nejen o rozšíření počtu pobytových lůžek pro osoby starší 65 let, ale také o zřízení odlehčovací služby pro rodiny pečující o seniory či o zřízení denního stacionáře,“ vysvětluje místostarosta Frýdlantu Ing. Dan Ramzer.

V DOMOVĚ U SPASITELE je v současné době maximální počet klientů, konkrétně 45. „Už nyní je poptávka vyšší. Jak populace nadále stárne, je předpoklad, že pobytových lůžek pro seniory bude potřeba ještě více, než dnes,“ říká ředitelka DOMOVA U SPASITELE Mgr. Milada Kochanová. Prostor pro rozšíření kapacity ale v objektu v Máchově ulici není. „Budova nenabízí žádnou možnost, jak počet lůžek navýšit. Navíc narážíme na to, že při současném uspořádání nejsme ani schopni naplnit některé technické standardy, například že většina pokojů má být jednolůžkových, že součástí pokoje má být sociální zařízení nebo že šířka dveří musí umožňovat projetí lůžka. I proto možnost přestěhování klientů v budoucnosti do budovy bývalé chirurgie vítáme,“ dodává ředitelka DOMOVA U SPASITELE. A to i přesto, že nad záměrem odpovědné osoby velmi diskutovaly, protože současné umístění domova je pro klienty ideální, navíc stojí ve velmi klidném prostředí.

V případě, že se pracovní skupině, která bude ustanovena, podaří projekt na přestavbu bývalé budovy chirurgie na pobytové lůžkové zařízení pro seniory s odlehčovací službou a denním stacionářem připravit a najdou se i peníze na jeho realizaci, se počítá s tím, že by mohl být hotový do deseti let. „Určitě by to znamenalo navýšení počtu lůžek pro seniory, které je velmi žádané. Vždyť už dnes chybí jen v Libereckém kraji takových lůžek více než tři stovky,“ dodává místostarosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Přesun klientů z DOMOVA U SPASITELE v Máchově ulici do budovy bývalé chirurgie v prostorách frýdlantské nemocnice pak umožní rekonstrukci budovy v Máchově ulici, která za současného provozu není možná. „I nadále počítáme s využitím DOMOVA U SPASITELE k sociálním účelům, ideálně bychom zde chtěli mít domov s pečovatelskou službou a startovací byty pro děti z dětského domova. Zde vidíme jako přidanou hodnotu vzájemné obohacování dvou generací. Zatím jde ale o vizi, nad kterou budeme v příštích letech ještě diskutovat,“ uzavírá Milada Kochanová.

 
Zdroj: Martina Petrášková, tisková mluvčí města Frýdlant. 
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest