V pondělí 21. března 2022, tedy den po jarní rovnodennosti, vynesly nejen frýdlantské děti z města Morenu a tím i ve Frýdlantě definitivně přivítaly jaro. Symbol zimy, tedy Morenu, vyprovodily děti ze všech školek ve městě sdružených v ZŠ, ZUŠ a MŠ Frýdlant, děti z mateřské školy v Hejnicích a děti ze Základní školy speciální přes celé město a nakonec ho dle zvyklostí hodily do řeky Smědé. Vyslaly tím jasný signál jaru, že už se nemusí ničeho bát a může se opravdu chopit vlády. Vynášení Moreny začalo tradičně u základní školy v Husově ulici, průvod se na cestě ke Smědé zastavil k tanci a zpěvu na náměstí T. G. Masaryka. 

“Morena symbolizuje paní zimu a je tradicí, že ji během slavnostního průvodu vyneseme z města a hodíme do řeky. Jinak tomu nebylo ani letos, kdy jsme si stejně jako v předchozích letech zatančili a zazpívali na náměstí před radnicí a teprve pak jsme vyrazili k řece,” říká za pořádající mateřskou školu v Jiráskově ulici vedoucí učitelka Michaela Fiedlerová. Veselému zpívání a reji Moren před radnicí přihlíželi i rodiče a prarodiče dětí a také klienti DOMOVA U SPASITELE. 

V průvodu šlo letos hned šest velkých Moren. “Nespočet dalších měly ale děti v rukou. Menších, které si samy vyráběly. A kdo neměl Morenu, měl třeba takzvané”létéčko”. Byl to veselý a pestrý průvod,” dodává. 

Velké Moreny se do řeky Smědé poroučely na lávce u kina za hlasitého odpočítávání a skandování “jaro přijď”. Poté poslaly děti do vody i své malé Morenky. “Doufáme, že se nám tím podařilo paní zimu z Frýdlantu opravdu vyhnat. Děkuji všem školkám a školám, které se letošního vynášení Moreny zúčastnily, za jejich přípravu na tuto akci. Bylo krásné vidět, že si na tvorbě velkých Moren i jarních kostýmech daly učitelky velmi záležet a že většina dětí měla své vlastní Morenky či “létéčka”, díky nimž byl průvod ještě hezčí,” uzavírá Michaela Fiedlerová.

Více fotografií zde.

Zdroj: Martina Petrášková, tisková mluvčí města Frýdlant. 

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Začátkem července začnou probíhat zemní práce na odstavné a parkovací ploše ze zasakovacích dílců v okolí stávajícího altánu na návsi ve Višňové. Stavebními úpravami vznikne 10 parkovacích míst pro automobily s umístěním nabíjecí stanice pro elektromobily a další...

číst více

Pin It on Pinterest