Oblíbená fotografická soutěž Zaostřeno na Jizerky vstupuje do svého již dvanáctého ročníku. Fotografové mají do pátku 3. června možnost zaslat pořádající Nadaci Ivana Dejmala pro ochranu přírody až 4 snímky Jizerských hor a utkat se tak s ostatními o prestižní místo v benefičním kalendáři na rok 2023. Výtěžek z jeho prodeje bude opět putovat na projekty pomáhající Jizerským horám i jejich okolí. Snímky je nutné zaslat elektronicky na email info@nadaceivanadejmala.cz a zároveň vyvolané dodat poštou či osobně na adresu kanceláře nadace Matoušova 453/21, Liberec. Na autory oceněných snímků čekají ceny od společnosti Canon. Z širšího výběru vznikne putovní výstava a na její zářijové vernisáži se všichni autoři dozvědí, zda jejich snímek uspěl. Podrobnosti naleznete na webových stránkách nadace www.nadaceivanadejmala.cz

Fotografie je potřebné zaslat jak elektronicky, tak i vyvolané s velikostí delší strany minimálně 28 cm. Pro otištění v kalendáři musí být snímky orientované na šířku. „Vstupujeme do dalšího ročníku již tradiční fotosoutěže, do které bylo zasláno dohromady již 2 197 snímků a vydali jsme 15 500 kalendářů. Loňský rekordní dvoutisícový náklad se rozprodal do posledního. Mám z toho radost neboť jsme díky tomu mohli Jizerkám neuvěřitelně pomoci. A já se těším na další krásné fotky, které dorazí letos,“ říká Ondřej Petrovský, ředitel nadace. Došlé snímky hodnotí odborná porota, která vybere 13 nejzdařilejších do benefičního kalendáře Zaostřeno na Jizerky 2023. Do výstavní kolekce doplní ještě dalších přibližně 21 fotografií a jeden snímek vybere na výstavu i široká veřejnost v prázdninovém hlasování na webových stránkách.

Výtěžek z prodeje letošního kalendáře bude putovat na lepší zadržování vody v Národní přírodní rezervaci Rašeliniště Jizery. Tento projekt, který realizuje Jizersko-ještědský horský spolek, navazuje na loni dokončenou obnovu evropsky významnou lokalitu Jizerské smrčiny. V minulosti pak peníze pomohly s výsadbou desítek tisíc sazenic původních a druhově rozmanitých stromků do Jizerských hor i jejich okolí, s obnovou návštěvnické infrastruktury, či se zprůchodněním horního toku Smědé. „Velmi mile mě každým rokem překvapuje zájem o kalendář. Lidé tak mají doma či v práci po celý rok nejen krásné snímky Jizerských hor, ale zároveň horám tímto pomáhají. A to je právě i smysl celé fotosoutěže. Ukázat, co krásného příroda nabízí a apelovat tak na její potřebnou ochranu,“ vysvětluje Petrovský. Jeden výtisk kalendáře pak jako poděkování za účast předá nadace všem účastníkům a autoři oceněných fotografií obdrží hodnotné ceny.

Nadace vyhlašuje fotografickou soutěž Zaostřeno na Jizerky již od roku 2011 a každým rokem dorazí kolem dvou set snímků od přibližně 50 autorů. Krom fotografů z České republiky se pravidelně hlásí i ti z polské strany Jizerských hor. „Naše malé ale krásné a nesmírně rozmanité hory nabízejí nekonečnou přírodní podívanou. Fotografové mě každým rokem o tomto jednoznačně svými snímky přesvědčují. Sám jsem často překvapen, jaká pro mě doposavad neznámá zákoutí hory ukrývají, jindy zas sleduji i notoricky známá místa z takového úhlu pohledu, který jsem doposavad nevnímal. Obdivuji práci fotografů, kdy často musí na ten svůj snímek čekat řadu hodin či se do míst vracet opakovaně, výsledek pak ale stojí za to,“ uznává Petrovský.

Více informací: Ondřej Petrovský, ředitel Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody
tel.: 605 701 503 e-mail: petrovsky@nadaceivanadejmala.cz
www.nadaceivanadejmala.cz

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest