Pesach je jedním z nejdůležitějších židovských svátku a zároveň jedním z nejstarších. Připomíná vysvobození židovského národa z egytského otroctví a cestu ke svobodě. Jedním z rituálů tohoto svátku je Sederová večeře. Při večeři se předčítají texty z Pesachové Hagady. Tato rituální večeře se řídí přesným řádem (Sederem).

Každý z pokrmů tohoto rituálu má své jméno a symbolický význam:
Zro’a – opečená masitá kost, je připomínkou obětního beránka.
Bejca – vejce uvařené natvrdo, symbol nového života a též Izraele, který je přirovnáván ke žloutku, který nikdy zcela nesplyne s bílkem, stejně jako Izrael nikdy nesplynul během pobytu v Egyptě s okolními národy.
Maca – macesy = nekvašené chleby v podobě placek.
Maror – hořké byliny (např. křen, řeřicha, čekanka nebo římský salát) připomínající hořkost otroctví.
Karpas – zelenina (např. nejlépe jarní zelenina s natí, petržel, ředkev, řapíkatý celer, ale i brambor nebo cibule). Symbol židovské prosperity před sestoupením do Egypta, také symbol přicházejícího jara. Přesmyčkou lze získat slovo parech, což znamená tvrdou práci a připomíná, že radost a smutek kráčejí ruku v ruce spolu.
Majim – slaná voda připomínající zázrak během přechodu přes Rákosové moře, stejně jako slané slzy. 
Charoset – základem jsou strouhaná jablka, ořechy a červené víno. Má připomínat materiál na výrobu cihel, které museli zotročení Izraelité dělat pro faraóna. Podle jiných symbolizuje sladkost svobody.
Víno – je hlavním nápojem večera.

 
Středeční podvečer 13. dubna 2022 v Betánii v Raspenavě byl ve znamení této rituální večeře.  Sešlo se zde kolem stovky lidí. Večeří prováděl a z knihy Hagady četl Pavel Andrš, farář hejnický. Jak tato večeře probíhala vidíte v naší fotogalerii. 
 
Pro Římskokatolickou farnost Hejnice, Raspenava a Mníšek nafotil Petr Bíma, www.reklama-frydlant.czwww.freedlantsko.eu
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest