Už jen něco málo přes týden, do 30. dubna, je možné nominovat díla do soutěže Památka roku Libereckého kraje za rok 2021. Toto ocenění, spojené s finanční odměnou 50 tisíc korun, je určeno pro vlastníky kulturních památek, kteří obnovili kulturní památku nebo ukončili alespoň jednu etapu její obnovy.

Přihlásit do soutěže mohou uchazeči nemovitosti, jejichž obnova nebo etapa obnovy byla ukončena v roce 2021. Podíl vlastníka nemovitosti na obnově musí představovat alespoň padesát tisíc korun.

„Každý rok oceňujeme ty nejlepší obnovy památek, které jejich majitelé za předchozí rok uskutečnili. Kromě objektů, ve vlastnictví veřejných institucí se čím dál častěji objevují a hlásí do soutěže vynikající obnovy soukromých vlastníků. Z toho máme opravdu velkou radost. Věřím, že i v letošním roce tomu nebude jinak. Pokud o takové obnově památky, která proběhla v loňském roce, víte, pomozte nám nalákat majitele k přihlášení do soutěže,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Zaslané přihlášky zhodnotí odborná komise, v níž zasednou zástupci odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajského úřadu Libereckého kraje, Národního památkového ústavu ČR a zástupce výboru cestovního ruchu, památkové péče a kultury Zastupitelstva Libereckého kraje. Výsledky soutěže Památka roku Libereckého kraje 2021 budou vyhlášeny letos v létě.

Přihláška a statut jsou k nalezení na webu: https://kultura.kraj-lbc.cz/page412/pamatka-roku/pamatka-roku-2021.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
Liberecký kraj
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
485226324

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Začátkem července začnou probíhat zemní práce na odstavné a parkovací ploše ze zasakovacích dílců v okolí stávajícího altánu na návsi ve Višňové. Stavebními úpravami vznikne 10 parkovacích míst pro automobily s umístěním nabíjecí stanice pro elektromobily a další...

číst více
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest