Zima je pryč, dorazilo jaro a s ním duben, kdy většina hradů a zámku ve správě Národního památkového ústavu zahajuje novou turistickou sezonu. Těšit se bude možné na nové prohlídkové okruhy, výstavy, zábavný program pro děti. Nebudou chybět akce, které se váží s tématem této sezony, jímž je Rok šlechtických slavností.

„Hrady a zámky patří k zásadním turistickým cílům našeho kraje. Lidé spojují jejich návštěvu s dalšími turistickými atraktivitami a také tu nakupují výrobky místních výrobců a navštěvují místní restaurace. V cestovním ruchu se všechny tyto efekty sčítají,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Na státním hradu a zámku Frýdlant připravili velké změny prohlídkové trasy, která doposud patřila v Čechách k těm nejdelším. Nově bude trasa rozdělena na hradní a zámecký okruh, z nichž každý bude trvat optimálních 60 minut. Milovníci historie si ale jistě nenechají ujít ani jednu z tras. Novinkou je také otevření trasy Zbraně, zbroj a rytíři, která o víkendech nabídne komentované prohlídky hradní zbrojnice s možností návštěvy zámecké věže, která byla doposud zpřístupněná maximálně dvakrát do roka. Pro děti je připravena speciální prohlídka, která se od letošního roku přesune do zámku a provede je kastelánským křídlem, hlavní schodišťovou halou a dětským pokojem s hračkami, se kterými si hrály dcery posledních majitelů.

Celoročně přístupný Zámek Sychrov zve na rozšířený hlavní prohlídkový okruh. Ten bude doplněn o více než 80 exponátů z dílny Zuzany Königové, která se několik let věnuje ornamentálnímu vyřezávání do skořápek z křepelčích, kachních, husích, slepičích i pštrosích vajec. Obdivovat bude možno vajíčka s krajkovými motivy, ale také figurky andělů, kočárky, dětské botičky a další.

Návštěvu královského hradu Bezděz by si neměly nechat ujít rodiny s dětmi, pro které bude na začátku května spuštěna nová dobrodružná hra – Poklad kralevice Václava II. V areálu hradu čekají na objevení skryté symboly, jejichž odhalení přinese odměnu. O červencových svátcích chystají na Bezdězu velkou kulturní akci s názvem Čtyři dny ve středověku.

Na zámku v Zákupech si lze až do konce dubna prohlédnout Zimní trasu, od začátku května jsou pak připraveny prohlídkové trasy Zámek za Ferdinanda Dobrotivého a Zámek za Františka Josefa I. Děti si užijí prohlídky s princeznou a všichni návštěvníci noční kostýmované prohlídky, které budou probíhat přes léto.

Dobrodružnou hru na téma Hraběcí poklad pro malé i velké si na letošní sezonu nachystali na hradě Grabštejn. Novinkou jsou i speciální prohlídky pro děti z mateřských škol. Projít si hrad od sklepů až po půdu pak návštěvníci mohou v rámci Kastelánských prohlídek a chybět nebudou ani tradiční akce, jakými jsou letní slavnosti, jarmarky nebo noční prohlídky.

Na zámku Hrubý Rohozec  od května spustí speciální prohlídku, která se zaměří na nejstarší historii zámku. Letní soboty potom zpestří oblíbené varhanní koncerty.

Národní památkový ústav také v letošním roce navazuje na úspěšný projekt Po stopách šlechtických rodů. Letošní Rok šlechtických slavností se zaměří na šlechtické zábavy a slavnosti, které byly v historii nedílnou součástí životů na hradech a zámcích. Z objektů v Libereckém kraji se do projektu zapojily hrad Grabštejn a zámky Sychrov a Zákupy.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
Liberecký kraj
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
485226324

Foto zdroj: Liberecký kraj

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest