Třináctý ročník soutěže Regionální potravina odstartoval. Jako první se sešla porota v Libereckém kraji, kde se o prestižní ocenění ucházelo celkem 82 produktů od 29 místních výrobců. Nominaci získalo devět výrobků, mezi nimi například zmrzlina Slaný karamel od Davida Stárka nebo Vomáčka cuketová od Martiny Papežíkové.

„Mám velkou radost, že se v letošním ročníku Regionální potraviny Libereckého kraje podařilo vyhlásit vítěze všech devíti kategorií. A co víc, čtyři zlaté příčky obsadili výrobci, jejichž produkty získaly ocenění úplně poprvé. Nabídka regionálních potravin je tak zase o něco širší a pestřejší. Překvapilo nás množství přihlášených pekařských výrobků – tato kategorie byla letos bezkonkurenčně nejsilnější,“ zhodnotil výsledky Václav Chábera, koordinátor soutěže Regionální potravina Libereckého kraje.

Nové kandidáty na značku navrhla hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR, Potravinářské komory ČR a Krajského úřadu Libereckého kraje.

Označení Regionální potravina vnímám jako jednu z našich konkurenčních výhod, rozhodně nám logo na kysaných dobrotách při jejich propagaci pomáhá. Věřím, že i naši zákazníci si uvědomují, k čemu nás právo toto označení nést zavazuje  dodržování a zlepšování již tak vysoké kvality produktů,“ řekl Petr Matušík, majitel společnosti SAMIR Kysané zelí, jejíž výrobky získaly opakovaně v minulých letech označení Regionální potravina Libereckého kraje. „Kromě marketingového přínosu si cením také skutečnosti, že projekt podporuje produkci kvalitních potravin a napomáhá zachovávat tradice,“ dodal Petr Matušík.

Soutěž lokálních produktů probíhá opět ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. Komisí navržené výrobky získají na základě certifikátu potvrzeného ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou označení Regionální potravina.

Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu 4 let.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 419 produktů od 321 výrobců. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.

Přehled oceněných výrobků pro rok 2022

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

1.

Masné výrobky tepelně opracované

Tlačenka světlá

VÁŠA

2.

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

Učňovské vepřové maso

Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant

3.

Sýry včetně tvarohu

Liberečák – Český pařený sýr

WEISSER STERN

4.

Mléčné výrobky ostatní

Kozí mléko z Nového Dvora

PaedDr., Ing. Milena Krejzová

5.

Pekařské výrobky včetně těstovin

Mrkvánek bezlepkový

Ivana Hollanová

6.

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

Tvarožník

NORDBEANS

7.

Alkoholické a nealkoholické nápoje

Andělský mošt

GRAIN

8.

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Vomáčka cuketová

Martina Papežíková

9.

Ostatní

Slaný karamel

David Stárek

TZ: Státní zemědělský intervenční fond

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
Liberecký kraj 
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
485226324

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Začátkem července začnou probíhat zemní práce na odstavné a parkovací ploše ze zasakovacích dílců v okolí stávajícího altánu na návsi ve Višňové. Stavebními úpravami vznikne 10 parkovacích míst pro automobily s umístěním nabíjecí stanice pro elektromobily a další...

číst více
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest