Ve středu 20. a ve čtvrtek 21. dubna 2022 proběhla ve Frýdlantu po tříleté pauze způsobené nemocí Covid-19 a vládními opatřeními proti pandemii této choroby opět Zemědělská olympiáda žáků středních škol. Soutěž už po patnácté pořádala Střední škola hospodářská a lesnická Frýdlant. Letos se do klání zapojilo šest zemědělských škol z celé republiky, jejichž zástupci své dovednosti prokazovali opět v sedmi soutěžních disciplínách. Součástí druhého soutěžního dne byl ve čtvrtek také doprovodný program pro veřejnost v prostorách Naučné zemědělské stezky nad pracovištěm v Zámecké ulici. Pro děti i dospělé byly připraveny zábavné soutěže, nechyběla ani výstava hospodářského zvířectva.

 

„Do Zemědělské olympiády žáků středních škol se letos zapojily zemědělské školy z Horek nad Jizerou, Kostelce nad Orlicí, Světlé nad Sázavou, Humpolce, Frýdku-Místku a samozřejmě se jí účastnil i tým naší školy. Celkový počet účastníků byl sice nižší, než při posledním konaném ročníku v roce 2019, nicméně to na kvalitě soutěže nic neubralo. Věřím, že až se situace kolem koronaviru uklidní úplně, vrátí se k nám i účastníci ze zahraničí a počet soutěžících opět vzroste,” říká ředitel pořádající Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant Ing. Miroslav Kudrna. 

Celkem 23 soutěžících, mezi nimiž byly i dvě dívky, muselo během dvou dnů zvládnout hned sedm disciplín. „Ve středu si týmy odbyly jízdu zručnosti kolovým traktorem s dvouosým přívěsem, poznávací test plodin, plemen zvířat a materiálů, didaktický test znalostí a nastavení výsevu na secím stroji. Ve čtvrtek pak sedlácký trojboj, který je složen z ručního dojení, převozu pytlů kolečkem a odhadu hmotnosti, pak ukázali svou zručnost při práci s manipulátorem a poslední disciplínou byla výměna pneumatiky,” říká zástupce ředitele Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant Jaroslav Palarec. 

Doprovodný program si do prostor Naučné zemědělské stezky přišlo i přes nepřízeň počasí užít více jak 700 dětí, žáků a veřejnosti z celého Frýdlantska.

 „Těší mě, že se vše zase vrací do normálních kolejí a mohli jsme být zase svědky takovéto skvělé soutěže pro žáky zemědělských škol z celé republiky a že si naši obyvatelé mohli užít skvělý doprovodný program. Moc děkuji škole a všem jejím zaměstnancům, kteří se na přípravě této soutěže podíleli, že takto krásně reprezentují naše město. A pevně doufám, že tradice pořádání zemědělské olympiády už nebude pro příště ničím přerušena,” uzavírá starosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

A jak klání žáků zemědělských škol nakonec dopadlo?

Pořadí družstev:

1. místo ČZA Humpolec
2. místo SZŠ a SOU Kostelec nad Orlicí
3. místo SŠHL Frýdlant

Pořadí jednotlivců – chlapci

1. místo Širgel Matúš – SŠHL Frýdlant
2. místo Rosecký Jakub – ČZA Humpolec
3. místo Bína Ondřej – ČZA – Světlá nad Sázavou

Pořadí jednotlivců – dívky

1. místo Grsešová Kristýna – SOŠ Frýdek-Místek
2. místo Reindlová Barbora – SOŠ a SOU Horky nad Jizerou

Zdroj textu: Martina Petrášková, tisková mluvčí města Frýdlant. 

Nafotil Petr Bíma, www.freedlantsko.eu, www.reklama-frydlant.cz, www.petr-bima.cz

 

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Začátkem července začnou probíhat zemní práce na odstavné a parkovací ploše ze zasakovacích dílců v okolí stávajícího altánu na návsi ve Višňové. Stavebními úpravami vznikne 10 parkovacích míst pro automobily s umístěním nabíjecí stanice pro elektromobily a další...

číst více
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest