Novela stavebního zákona, kterou představilo Ministerstvo pro místní rozvoj, počítá se zrušením 15 stavebních úřadů v Libereckém kraji. Nyní jich je v regionu 35. Liberecký kraj s návrhem nesouhlasí a vyzývá vládu České republiky, Poslaneckou sněmovnu a Senát Parlamentu České republiky, aby zachovaly dosavadní síť 615 obecních úřadů v celé České republice s podmínkou, aby z důvodu zastupitelnosti obecní úřad na každém místě disponoval minimálně dvěma odbornými pracovníky. Výzvu dnes schválili krajští zastupitelé. Pro bylo 39 z 43 přítomných, 1 byl proti a 3 se zdrželi hlasování.

„Plánovaná novelizace stavebního zákona je v současné navrhované podobě, kdy ještě není připravená digitalizace, velice předčasná. Apelujeme proto na vládu a členy parlamentu, aby návrh zákona přehodnotili a stavební úřady v obcích zachovali s minimálně dvěma odbornými pracovníky pro každý obecní úřad, a to alespoň do konce roku 2024. Nejdřív by mělo novelou zákona dojít ke zjednodušení procesu stavebního řízení, jeho urychlení a zavedení digitalizace a až poté by se měla řešit otázka počtu stavebních úřadů na obcích,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Liberecký kraj ve výzvě zároveň konstatuje, že zachování dosavadní sítě 615 obecních úřadů v obcích plně odpovídá programovému prohlášení vlády, které doslova uvádí: „Zachováme stavební úřady na místní úrovni, kde rozhodují se znalostí prostředí“. Stejné tvrzení stojí v povolební koaliční smlouvě pětikoalice.

Vláda České republiky předložila do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky návrh novely stavebního zákona, který plánuje zrušit téměř 40 % stavebních úřadů v obcích (z 615 zachovává 371 a ruší 244). V případě Libereckého kraje pak ruší bezmála 43 % stavebních úřadů (z 35 zachovává 20 a 15 ruší).

 

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Začátkem července začnou probíhat zemní práce na odstavné a parkovací ploše ze zasakovacích dílců v okolí stávajícího altánu na návsi ve Višňové. Stavebními úpravami vznikne 10 parkovacích míst pro automobily s umístěním nabíjecí stanice pro elektromobily a další...

číst více
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest