Také v letošním roce odsouhlasili krajtí radní a zastupitelé poskytnutí peněz na obnovu památek v rámci individuálních dotací. Tato částka činí 13,8 milionu korun. Jedním z projektů, které se dočkají podpory, je druhá etapa opravy střechy kostela Nanebevzetí Panny Marie v Raspenavě. Na ni uvolní kraj 800 tisíc korun; na předchozí loňskou etapu věnoval 650 tisíc.

„Vážíme si každého majitele památky, který se pustí do odpovědné obnovy. Snažíme se podporou ze strany kraje lidi motivovat, aby k obnovám přistupovali a byly tak zachovány mimořádné stavby pro budoucí generace, ale i stavby drobnější, které mají památkovou ochranu a jsou třeba i jen dokladem způsobu života lidí nebo nějaké činnosti,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Raspenavě je nemovitou kulturní památkou a vznikl v letech 196 až 1907 přestavbou barokního kostela z první poloviny 18. století. Jednolodní novobarokní stavbu s prvky secese  kryje sedlová střecha, obdélníkový presbytář valbová střecha se zkosenými rohy. Krytinu tvoří bobrovka na hustém laťování – už však dožila a střechou proto do objektu zatéká.

Po druhé etapě opravy střechy bude následovat fáze poslední. Ta spočívá v obnově střechy nad presbytářem, sakristií a dodělávkách souvisejících s předchozími etapami, jakými jsou například dočišťovací práce, dílčí nátěry a podobně.

V závěru roku 2012 se Raspenava stala místem unikátního archeologického nálezu – při výkopech pro stavbu kanalizace archeologové našli základy gotického kostela, jehož stáří spadá do 14. či 15. století. Podařilo se jim odkrýt roh jeho sakristie, část zdi obklopující kostel a pohřebiště čítající 40 velmi zachovalých kosterních pozůstatků. Archeologům se tak podařilo objevit první středověký kostel na Frýdlantsku.

Zdroj: Liberecký kraj

Jan Mikulička odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
485226324

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest