Krajskou soutěž jednotek sborů dobrovolných hasičů Libereckého kraje ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel hostil v sobotu 14. května 2022 Frýdlant. Do klání o nejlepší umístění se zapojilo pět jednotek sborů dobrovolných hasičů kraje. Nejlépe si vedlo soutěžní družstvo z Lomnice nad Popelkou. Domácí tým skončil na místě třetím. Událost se tradičně konala v areálu hasičské zbrojnice v Okružní ulici za účasti ředitele HZS LK plk. Ing. Jana Hadrbolce, starosty města Frýdlantu Jiřího Stodůlky, místostarosty Ing. Dana Ramzera a delegátky za SH ČMS Kateřiny Slavíkové.

 

Krajská soutěž ve vyprošťování osob je určena pro JSDHO Libereckého kraje, které jsou předurčené pro zásahy v souvislosti s následky dopravních nehod a splňují podmínky akceschopnosti. V soutěžním družstvu nesmí být zařazen člen JSDHO, který je zároveň příslušníkem HZS ČR nebo zaměstnancem HZS podniku. Jednotlivé scénáře simulují reálné podmínky vycházející ze zkušeností u dopravních nehod.  Součástí scénářů mohou být i doplňky v podobě imitací zbraní, léků, drog nebo třeba cenností.

Frýdlantské soutěžní družstvo v soutěži v předchozích letech dominovalo, s výjimkou roku 2018 vyhrálo všechny ročníky. V roce 2018 se mu ale nepodařilo splnit daný časový limit 20 minut a do pořadí tak nezasáhlo. Už o rok později však nezaváhalo a suverénním výkonem si vybojovalo opět prvenství. Předloni byla soutěž kvůli opatřením souvisejících s pandemií koronaviru bez náhrady zrušena. A loni vybojoval soutěžní tým ve složení Oto Pavlík, Petr Čuban, Stanislav Burgr a Jaroslav Němec pro Frýdlant opět zlato, díky čemuž postoupil na Mistrovství ČR ve vyprošťování u dopravních nehod jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí, ze kterého z Prahy odjížděl se stříbrnými medailemi. 

Letos však soutěžní pokus ve Frýdlantu týmu ve stejném složení nevyšel ideálně. “Náš scénář nám předurčil poměrně komplikovaný vstup do automobilu přes zadní dveře, který byl časově náročnější a bohužel nám pak naskakovaly trestné body. I když jsme časový limit stihli a pacienta dostali z automobilu v určených dvaceti minutách, na prvenství to tentokrát nestačilo. Úroveň soutěže navíc neustále stoupá spolu s kvalitní přípravou soupeřů. Nezbývá nám než vítězné Lomnici nad Popelkou popřát k zaslouženému vítězství,” říká velitel frýdlantského soutěžního družstva Oto Pavlík.

Soutěže se v prostorách hasičské zbrojnice v Okružní ulici ve Frýdlantu zúčastnilo 5 družstev z celého Libereckého kraje. Družstva se umístila v tomto pořadí:

1. místo – JSDH Lomnice nad Popelkou
2. místo – JSDH Železný Brod
3. místo – JSDH Frýdlant
4. místo – JSDH Rokytnice nad Jizerou
5. místo – JSDH Jablonec nad Nisou – Jablonecké Paseky

Celou fotogalerii naleznete zde. Foto: Ing. Jaromír Mottl.

Zdroj: Martina Petrášková, tisková mluvčí města Frýdlant. 

 

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest