Dvě obce na Frýdlantsku se letos zapojily do soutěže Vesnice roku. Heřmanice jsou už zkušený matador, pro Višňovou to letos bylo po 21leté pauze. Do soutěže ji přihlásil pan místostarosta Michal Scheidl. Co komisi ukázali? Není snadné během dvou hodin představit obec složenou z devíti osad ležící na pěti katastrech o rozloze větší než 30 km2.

Důležitou roli samozřejmě hráli místní hasiči. Ti představili svoje vybavení a techniku, s kterou již nesčetněkrát zasahovali nejen při povodních, ale i při požárech, technické pomoci či dopravních nehodách. Škola v knihovně prezentovala péči o mládež a budoucnost obce. Ruční sirénou byla přivolaná hasičská vozidla, která pomohla urychlit přesun komise přes více než 11 km dlouhou obec. V Předláncích se projíždělo kolem hostince u Vohnoutů, předlánecké hasičárny a nově vysázeného přírodního bludiště.  Na začátku Poustky komise projížděla kolem zemědělské společnosti GRAIN. Farma Grain získala letos titul  Regionální potravina, za svoji novinku Andělský mošt. Cesta dále pokračovala kolem  Ateliéru Na bidýlku a Řemeslnické stezky  spojenou s šetrným a udržitelným cestovním ruchem a tradiční řemeslnou produkcí. Nejmladší osada Minkovice mohla zaujmout svými tradicemi a postavenou májkou u minkovické hasičárny. Višňová je v povědomí Liberecka „povodňová obec“, takže své místo v krátkém čase našel Dub ochránce ve Vísce. Višňovští tu mohli připomenout, že jeho příběh představili až v Bruselu – jako vítěz ankety Strom roku v roce 2013 bojoval i v evropské soutěži. A protože spolkový život je ve Višňové opravdu bohatý a na představení na místě by nestačil ani týden, představily se spolky v Kulturním domě ve Vísce. Jak bohatě a nápaditě ho zaplnily, se můžete podívat na fotografiích. Byli tu myslivci a hasiči, fotbalisti, šipkaři, vodáci, šmajďáci i siláci, kulturu a historii zastupovalo Muzeum obce Višňová a Občanské sdružení Víska. Chovatelé představili králičí šampiony ze soutěží včetně evropského šampiona. Klubíkovky, SRPDŠ a Inteligentní odpoledne se pochlubily spoustou akcí a krásnými výrobky svých členek. 

A co by komise mohla ve Višňové vidět, kdyby ten týden měla jen na ni? Třeba Pohanské kameny, svědky zdejšího osídlení z doby kamenné a možná i prehistorických slavností slunovratu. Nebo průsečík 51. rovnoběžky a 15. poledníku v Andělce. Rybník v Sani. Slovanské hradiště v Loučné. Náhrobní kameny lenních pánů u kostelů ve Višňové a Andělce. Dubový rybník – největší vodní plochu na Frýdlantsku, náhrobek námořníka s úžasným příběhem světoběžníka z 18. století na hřbitově ve Višňové. Podstávkové domy. Meandry Smědé – nejkrásnější v Předláncích. Zažít Kácení máje v Minkovicích, Eurotour přes tři země, protože do Polska a Saska je to odtud, co by kamenem dohodil, Povodňovou lopatu, Memoriál ve fotbale, Minkovického siláka, Chovatelskou výstavu a spoustu dalších akcí, při které by se mohli setkat s dalšími místními lidmi. Ale to vlastně může každý!

Jitka Doubnerová, Denisa Nedvídková, Michal Scheidl.

Pro Obecní úřad Višńová nafotil Petr Bíma, www.freedlantsko.eu, www.reklama-frydlant.cz

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest