Již zítra 14. června 2022  v městském kině ve Frýdlantu! Přijďte si poslechnout paměti lidí z Frýdlantska zaznamenané dětmi.
 
Příběhy, na které bychom neměli zapomenout, zaznamenávali během zimy a jara, žáci ze základních a středních škol z Frýdlantska. Úkolem dokumentaristických týmů dětí ze sedmých až devátých tříd a prvních nebo druhých ročníků středních škol bylo v rámci projektu Příběhy našich sousedů nejen nahrát vyprávění pamětníků, kteří mají co říci, na diktafon, ale pamětnický příběh dále zpracovat a představit svým spolužákům, rodičům, učitelům a veřejnosti.
 
Vzniklé reportáže, životopisné texty a fotografie si můžete poslechnout, přečíst a prohlédnout na slavnostní prezentaci v Městském kině Frýdlant v úterý 14. června 2022 od 16.00 hodin. Představeny budou vzpomínky šesti pamětníků z regionu.
 
„Do projektu Příběhy našich sousedů, který se na Frýdlantsku konal podruhé, se zapojilo celkem šest žákovských týmů ze čtyř základních a dvou středních škol. Pod vedením svých učitelů zaznamenali pamětnická vyprávění žáci a studenti ze ZŠ a MŠ Mníšek, ZŠ a MŠ Raspenava, ZŠ Nové Město pod Smrkem, ZŠ a MŠ Hejnice, SŠHL Frýdlant a Gymnázia Frýdlant. V průběhu šesti měsíců žáci nejprve natáčeli vyprávění vybraných pamětníků a dohledávali dokumentární materiály k jejich příběhům. Ze shromážděných podkladů pak vytvořili vlastní dokumentární díla, která odborné i široké veřejnosti představí právě na slavnostní prezentaci v polovině června. Mezi pamětníky, jejichž osudy děti zpracovávaly, je velice pozoruhodný mix osobností,“ říká regionální koordinátorka pořádající společnosti Post Bellum Mgr. Vlasta Miklánková.
 
Děti zpovídaly například několik pamětníků událostí srpna 1968. „Jeden z nich, Pavel Šmidrkal, prožil příchod vojsk Varšavské smlouvy na vojně a jediná pamětnice-žena v projektu, Jarmila Krebsö, prožívala dramatické srpnové události v centru Prahy. Dále se děti setkaly se dvěma dětskými vzpomínkami na druhou světovou válku, konkrétně vzpomínkami Václava Harmáčka a Miroslava Jecha nebo s příběhem syna neodsunutých sudetských Němců Heinze Reichla, který se česky naučil až po nástupu do první třídy. Vyslechly si také vyprávění o pobytu ve vězení Franka Lukeše,“ doplňuje Vlasta Miklánková.
 
„Projekt je nesoutěžní, nicméně v rámci slavnostního podvečera odborná porota složená z historičky Anny Dařbujanové, pedagožky Michaely Komorousové a žurnalisty Adama Zemana posoudí zpracovaná dokumentární díla žáků i jejich prezentace před publikem a poskytne účastníkům zpětnou vazbu,“ dodává Bc. Michaela Szkála ze společnosti Post Bellum.
 
Prezentace bude ve frýdlantském kině moderovat Diana Čičmanová. Akce je veřejně přístupná a vstup je zdarma. Přijďte, nebudete litovat.
Vzpomínky pamětníků zaznamenané dětmi se stanou součástí archivu Paměť národa a budou tak uchovány pro další generace.
Žáci a studenti se do projektu Příběhy našich sousedů společnosti Post Bellum poprvé zapojili v loňském roce. Po celé ČR se k němu přidalo 537 českých škol s více jak 3000 žáky a studenty, kteří pod vedením 604 učitelů zdokumentovali v 737 žákovských dokumentaristických týmech téměř 750 pamětnických příběhů. Cílem přitom nebylo zapojit jen elitní školy a nejnadanější žáky, ale zpřístupnit touto formou moderní dějiny co nejširšímu okruhu čtrnáctiletých a patnáctiletých žáků a studentů. Vytvořené žákovské dokumenty jsou dostupné na webu www.pribehynasichsousedu.cz.
 
Projekt mohl být realizován díky financím, které poskytly: MAS Frýdlantsko, Liberecký kraj a obec Mníšek.
 
 
 
 
 

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Začátkem července začnou probíhat zemní práce na odstavné a parkovací ploše ze zasakovacích dílců v okolí stávajícího altánu na návsi ve Višňové. Stavebními úpravami vznikne 10 parkovacích míst pro automobily s umístěním nabíjecí stanice pro elektromobily a další...

číst více
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest