Odstartoval jubilejní 10. ročník největší marmeládové soutěže ve střední Evropě – Kunratická JamParáda. Soutěž milovníků marmelád pořádají v severočeských Kunraticích ve Frýdlantském výběžku a zvou všechny příznivce této sladké dobroty, aby se do mezinárodního klání přihlásili.

S výrobou marmelády jsou Kunratice spjaty už několik století. Právě v této obci ve Frýdlantském výběžku založil Carl Christian Leubner roku 1880 továrnu na výrobu ovocných vín a marmelád, jejíž produkty se vyvážely do celého tehdejšího Rakouska-Uherska. Výrobky sbíraly ocenění nejen na domácí půdě, ale bodovaly i na výstavách, například v hlavním městě gurmánské Francie v Paříži, čímž se věhlas kunratické marmeládky rozšířil i mimo mocnářství. Perspektivu slibně se rozvíjejícího podniku nejprve přibrzdila velká válka, aby ji následně zcela zastavila druhá světová válka a především poválečné uspořádání území bývalých Sudet.

„Od roku 2013 si marmeládovou historii obce připomínáme pořádáním zmíněné soutěže a snažíme se tak propojovat minulost se současností a zároveň popularizovat domácí zpracování ovoce,“ poznamenal starosta Kunratic Milan Götz.

Prvního ročníku soutěže se zúčastnilo 29 soutěžících, kteří přihlásili celkem 59 vzorků. V následujících letech se soutěž těšila vzrůstající popularitě, kdy nejvíce marmelád dorazilo v roce 2018. V tomto ročníku přihlásilo 162 soutěžících celkem 536 svých výrobků. Marmelády lidé vařili i během dvou Covidem postižených let 2020 a 2021 a pořadatelé měli radost, že jich do soutěže dorazilo výrazně přes tři stovky.

„V letošním jubilejním ročníku bychom v Kunraticích rádi potvrdili, že je naše soutěž skutečně největším marmeládovým podnikem v naší zemi. Oslovili jsme proto pelhřimovskou Agenturu Dobrý den, zaštiťující evidenci rekordů na území České republiky a pokusíme se o zápis do České knihy rekordů,“ upozornil duchovní otec soutěže Jiří Poděbradský.

K tomu samozřejmě pořadatelé potřebují soutěžící, kteří se do JamParády 2022 přihlásí se svými marmeládami, džemy i povidly. A tak je tímto vyzývají, ať neváhají a hlásí se!

Čas pro zapojení se do letošního ročníku již běží a pro všechny případné váhající kulináře je důležitým datem 15. říjen, kdy je uzávěrka příjmu soutěžních vzorků.

Veškeré informace, včetně přihlášky, kterou je nutné vyplnit a společně s marmeládou odevzdat či odeslat na kunratický obecní úřad, jsou dostupné na webu soutěže www.jamaparada.cz.

Zde si můžou zájemci prohlédnout také fotografie z předchozích ročníků a dočíst se i něco více o historii výroby marmelády v Kunraticích.

Vyvrcholením Kunratické JamParády je slavnostní vyhlášení výsledků, které se tradičně uskuteční první listopadovou sobotu připadající letos na datum 5. 11. 2022. Součástí této události, odehrávající se v místním Kulturním domě, je ochutnávka všech přihlášených vzorků a hodnocení v kategorii „Cena publika“. Kromě tradičních skleněných medailí z heřmanické sklárny Spiderglass je letos zajímavou cenou zpáteční letenka z Prahy na Kanárské ostrovy, věnovaná partnerem soutěže cestovní kanceláří Canaria travel CZ s.r.o.. Tu může získat opravdu kdokoli z účastníků, neboť bude její výherce vylosován ze všech soutěžících zapojených v letošním jubilejním ročníku.

Další informace najdete na www.jamparada.cz.

Pořadatelé Kunratické JamParády, Kunratice 22. června 2022.

Tiskovou konferenci v areálu bývalé továrny na výrobu marmelád a ovocných vín Carla Christiana Leubnera k letošnímu ročníku soutěže nafotil Petr Bíma, www.freedlantsko.eu, www.reklama-frydlant.cz

Hejnicman a Hejnicfilm 2024

Hejnicman a Hejnicfilm 2024

Zapsaný spolek Jizerské aktivity Liberec a město Hejnice pořádají 12. ročník HEJNICMAN 2024závod pro drsné ženy a muže 4. ročník HEJNICFILM 2024přehlídka outdoorových filmů Libereckého kraje sobota 19. října 2024, Hejnice (náměstí, kino) HEJNICMAN 2024 12. ročník...

číst více
Letošní Kunratická stopa se těšila velkému zájmu

Letošní Kunratická stopa se těšila velkému zájmu

Kunratickou stopu si letos nenechaly ujít dvě stovky nadšených účastníků. Na fáborky vyznačenou trasu se dopoledne vydalo celkem 103 dětí v doprovodu 96 dospěláků. Během pěti kilometrového pochodu návštěvníci postupně plnili nejrůznější úkoly na celkem 10 kontrolách....

číst více

Pin It on Pinterest