V Jizerskohorském technickém muzeu v Bílém Potoce se v sobotu odpoledne konala přednáška a beseda, na dnes velmi aktuální téma, Energie a civilizace. Pozvání přednášet přijala Dana Drábová, česká jaderná fyzička, lokální i regionální politička a Ivan Rous, historik libereckého muzea a dokumentarista. Přednášku zorganizoval Pavel Šercl, starosta obce Bílý Potok a provozovatel Jizerskohorského technického muzea.

Před 17 hodinou zaplnila sál asi stovka posluchačů. Mezi hosty byli mimo jiné, Martin Půta, hejtman Libereckého kraje, Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje, Jiří Hušek, ředitel odboru, Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Regionální pracoviště Liberecko, René Bělohradský, pedagogcestovatel, spisovatel, průvodce, horolezec a další osobnosti společenského života našeho regionu. Přítomné hosty i přednášející milým a vtipným slovem přivítal Pavel Šercl. Poté si vzal slovo Ivan Rous, jehož přednáška odnesla přítomné až do daleké minulosti a postupně je provedla různými zdroji energie až po současnost. Zajímavý večer gradoval přednáškou Dany Drábové, která nebyla již tolik zaměřena na historii, ale na různé zdroje energie, jejich získávání a využívání v nedávné době, a především v současnosti. Řeč byla o koňské síle, fosilních palivech, síle větru i slunce, obnovitelné energii i energii získané štěpením jádra atomu.

Na závěr obou prezentací se uskutečnila zajímavá diskuze. Přítomní se ptali na možnosti získávání energie v blízké budoucnosti a na význam jaderných elektráren pro naši společnost. Zajímali se využití starých dolů v Krkonoších a Jizerských horách. Celé odpoledne se neslo v přátelském duchu a i po skončení oficiální části podvečera si část zúčastněných povídala na různá témata ve venkovních prostorech muzea.

Denisa Nedvídková

Pro Jizerskohorské technické muzeum nafotil Petr Bíma, www.freedlantsko.eu, www.reklama-frydlant.cz, www.petr-bima.cz

 

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Začátkem července začnou probíhat zemní práce na odstavné a parkovací ploše ze zasakovacích dílců v okolí stávajícího altánu na návsi ve Višňové. Stavebními úpravami vznikne 10 parkovacích míst pro automobily s umístěním nabíjecí stanice pro elektromobily a další...

číst více
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest